In Nederland drinken we buitenshuis jaarlijks zo'n 1 miljard mokken cappuccino per jaar. Een groot deel daarvan wordt gekocht op het station. Kassa wilde graag weten waar u op het station het lekkerste kopje cappuccino kan halen.
Geschiedenis
De naam cappuccino komt van de Kapucijner monniken. Als je een cappuccino van bovenaf bekijkt zou je wit schuim met een bruine rand rondom moeten zien. Dat is vergelijkbaar met de kleur van het keppeltje en de rand haar daaromheen van de monnik.
Waaruit bestaat cappuccino?
Een shot goede espresso is de basis voor een cappuccino. Daarbij komt warme opgeschuimde melk met een laag schuim. Dat schuim bestaat uit hele kleine belletjes, ook wel microfoam genoemd. Bij een goede cappuccino drink je tegelijkertijd espresso en het schuim. Niet, zoals vaak gebeurt, eerst de espresso, waardoor er een laag schuim in de beker achterblijft.
De testers
Een barista is gediplomeerd in het maken van espresso, cappuccino en aanverwante dranken. Twee barista's zijn voor ons op pad geweest om cappuccino op het station te testen. Esther Maasdam van
MobiCcino
geeft workshops koffie maken en leidt andere barista's op. Ook barista Joost Leopold geeft met zijn
Koffieschool
les in het maken van espresso en cappuccino.
De test
We hebben de cappuccino op Amsterdam CS en Utrecht CS onder de loep genomen. Op Nederlandse treinstations worden alle ketens uitgebaat door Servex. Servex is een dochteronderneming van de NS. Het bedrijf heeft een aantal eigen formules, zoals Julia's, Kiosk, De Brooodzaak en Shakies. Daarnaast biedt het ook onderdak aan een aantal andere bekende ketens zoals AH to go, Burger King, Starbucks en HEMA. Naast deze ketens hebben we ook de cappuccino van McDonalds meegenomen in onze test.
Uitslag
Volgens barista's Esther Maasdam en Joost Leopold drink je de beste cappuccino bij Julia's. Hieronder is de volledige uitslag te lezen.