Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Test: schoonmaakdoekjes

  •  
07-12-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
12425 keer bekeken
  •  
195x90_schoonmaakdoekjes_01.jpg
Voor de keuken, de badkamer, de kinderstoel, de deurklink: volgens de verpakking kun je met vochtige reinigingsdoekjes van alles schoonmaken. Ondertussen zijn er vele merken en vele variaties verkrijgbaar. Hoogste tijd voor Kassa om deze schoonmaakdoekjes onder de loep te nemen.
Consumenten testen zes weken
De afgelopen zes weken hebben de bewoners van de Hortensiastraat in Breda voor Kassa tien verschillende merken vochtige reinigingsdoekjes getest. De straat test elke week een ander merk. De bewoners hebben gelet op het gebruiksgemak, de geur en natuurlijk hoe goed de doekjes schoonmaken.
Wat zit er in die doekjes?
Leo Jenneskens, hoogleraar organische chemie aan de Universiteit Utrecht, heeft op ons verzoek naar de ingrediënten van de doekjes gekeken. De ingrediënten in de doekjes komen erg overeen: water, zeep en parfum zijn de hoofdbestanddelen. Op iedere verpakking staat aangegeven dat het product minder dan 5% niet-ionogene oppervlakte actieve stoffen bevat. Volgens Jenneskens heeft dat betrekking op de zepen en is dat voldoende om echt schoon te maken. De geur van citrusvruchten en lelietjes van Dalen zijn volgens de hoogleraar populaire parfums voor dit soort schoonmaakmiddel. De variatie zit vooral in de toevoegingen. Zo bevat een aantal doekjes bleekmiddel. Water is misschien wel het belangrijkste ingrediënt. Zonder water kan je immers niet schoonmaken. Eigenlijk weten de fabrikanten van deze doekjes op een slimme manier water te verkopen, aldus Jenneskens.
Uitslag
De testers zijn het minst te spreken over de doekjes van Glorix. Ze vinden de doekjes te dun en nat. Dat laatste zorgt voor strepen. Ook twijfelen de testers of het eindresultaat wel echt goed schoon wordt. Op de derde plaats is Dettol geëindigd. Het is een wat dikker doekje dat goed schoonmaakt. Minpunt is dat het doekje erg vochtig is, het schuimt zelfs. De tweede plaats is voor Glassex. De testers zijn te spreken over het schoonmaken met deze doekjes. Vooral op glas, spiegels en rvs doen de doekjes het erg goed. De winnaar van de reinigingsdoekjestest is Una van de Aldi. Naast de goede schoonmaakkwaliteiten zijn de testers te spreken over de handige sluiting. Toch blijven de meeste testers bij hun vertrouwde sopje en doek voor de schoonmaak.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!