Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!
Test: rundergehakt wel voor 100% van rundvlees?
12-11-2005
•
leestijd 4 minuten
•
629 keer bekeken
•
Is rundergehakt
w/>el voor 100% van rundvlees gemaakt? Of zit er ook ander, goedkoper vlees in? We hebben kriskras door heel Nederland in totaal 104 monsters rundergehakt gekocht.
We kochten het gehakt bij 70 verschillende supermarkten en 34 maal bij de slager (lokale slagers, Keurslagers, biologische slagers).
Vervolgens is het onderzoek uitgevoerd door het
IRAS
(Institute Risk Assessment Studies) verbonden aan de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht. Onder leiding van Prof. dr. Aldert A. Berg
w/>erff (ook hoogleraar in Gent) zijn alle monsters op genetisch materiaal onderzocht. Alle verdachte monsters zijn vervolgens nog aan een tweede, ander soort test onder worpen.
Test uit 1996
Een zelfde soort steekproef heeft Kassa al eens in 1996 gedaan. Toen bevatten er van de 120 monsters 21 varkensvlees en/of paard dus 25% had een af
w/>ijking,
w/>aarvan 16 stuks meer dan 5% ander soort vlees. In vergelijking daarmee is er nu sprake van een verbetering.
Uitslag/resultaten 2005
Bij 12 van de 102 monsters is namelijk een af
w/>ijking gevonden. Bij 6 van de 12 af
w/>ijkingen gaat het om een gering percentage varkensvlees (< 5%). Dat kan bijvoorbeeld gebeuren als de gehaktmolen niet helemaal goed schoon is gemaakt. Of door een lepel
w/>aar nog een restje varkensgehakt aan zat. Bij de slager is het draaien van gehakt vaak kleinschalig hand
w/>erk en daar liggen menselijke fouten
w/>eer eerder op de loer. Maar volgens de Waren
w/>et mag er in rundergehakt echt alleen maar rundvlees zitten. In de praktijk
w/>ordt een hele kleine af
w/>ijking van hooguit 2% echter
w/>el getolereerd.
Bij de 6 andere monsters gaat het om een grotere substantiële af
w/>ijking (> 5%). In 5 gevallen is er varkensvlees aangetroffen (1x bij de supermarkt, 4x bij de slager) en in 1 geval bij een biologische slager van de Groene Weg zelfs paardenvlees.
Varkensvlees is goedkoper dan rundvlees dus dat kan een economisch interessant zijn om te vermengen. Zeker als het om grote hoeveelheden gaat kan een klein percentage goedkoper vlees al lucratief zijn. Paardenvlees is ook goedkoper dan rundvlees, maar het is zeer opmerkelijk dat het is aangetroffen
w/>ant in Nederland
w/>ordt maar heel
w/>einig paard gegeten. Dus het is
w/>el heel raar dat het per ongeluk in de gehaktmolen heeft gezeten. En in de biologische vleessector
w/>ordt al helemaal geen paardenvlees ver
w/>erkt of verkocht.
In een aantal producten in de supermarkt wordt overigens wel paardenvlees ver
w/>erkt. Vooral in diepvries-frituurproducten, zoals frikadellen en kroketten en soms ook in salami. Maar over het algemeen
w/>il men dat liever niet
w/>eten. Het moet natuurlijk
w/>el altijd op de verpakking staan aangegeven.
De Groene Weg
In totaal zijn van de 11 monsters biologisch rundergehakt er in deze steekproef 8 van De Groene Weg slagerij. Opvallend was dat daarvan er 4 monsters niet in orde zijn en 2 zelfs een grote af
w/>ijking hadden.
Volgens Edwin de Boer van de biologische slagerijgroep
De Groene Weg
is het werkelijk een mysterie dat er paard is aangetroffen. De Groene Weg heeft het samen met de controlerende instantie
Skal
(organisatie voor het toezicht op de biologische productie) nagezocht en herleid tot aan iedere koe, kortom er kan volgens de Boer gewoon geen paard bijzitten.
De slagerijen van De Groene Weg zijn franchise
w/>inkels. Kan zo’n slager er zelf paardenvlees doorheen hebben gedaan? ‘Ook dat achten
w/>ij uitgesloten. Geen van onze slagers doet in paardenvlees en ook daar is alles terug te herleiden en dat hebben
w/>e bij die ene slager ook gedaan maar niets gevonden’, aldus Edwin de Boer.
Toch staat het onomstotelijk vast dat er paardenvlees in het monster van De Groene Weg zat. Hoe dat kon, blijft onverklaarbaar.
Ook werd er dus varkensvlees in rundergehakt aangetroffen. Volgens Edwin de Boer gaat het hierbij om een menselijke vergissing van de slager. Hij heeft direct allerlei maatregelen genomen om dit te voorkomen. In de biologische sector is varkensvlees overigens een stuk duurder dan rundvlees dus het is bij ons economisch juist oninteressant om rund met varken te vermengen.
Tot slot de vraag: kan de consument nog
w/>el vertrou
w/>en dat biologisch vlees echt helemaal goed is? Edwin de Boer: ‘Zeker
w/>el. Er
w/>ordt zeer intensief gecontroleerd, op allerlei momenten, extern en intern. We kunnen in de biologische sector op boer en productniveau teruggaan in tegenstelling tot de ge
w/>one vlees industrie. Alles gebeurt met de uiterste zorg en naleving.’
Pierre Wind
Over leuke, gekke en of enge ingrediënten in ons voedsel kan topkok Pierre Wind trou
w/>ens nog een boekje open doen. Hij is ook te be
w/>onderen in het NPS-programma
Grazend Nederland
.