Sfeerfoto van Kassa

Kassa

Zaterdag 3 oktober om 19:05npo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Test: pesto

28 jul 2016
  •  
leestijd 3 minuten
pesto test
"Pesto uit een potje, doe het niet!" Dat is het advies wat ons testpanel mee wil geven aan alle pestoliefhebbers. "Het is gewoon zonde van je leven om dit spul te eten." Ze adviseren om zelf pesto te maken, dat is namelijk makkelijk, veel lekkerder en vrijwel net zo duur. Mocht u toch nog een kant-en-klaar potje pesto willen kopen dan bent u het best uit met die van (bij) de Euroshopper van Albert Heijn. Die is met een 5,2 als best beoordeeld en is bovendien ook nog eens de op één na goedkoopste uit de test.
Herkomst
Pesto komt oorspronkelijk uit Genua en kent vijf (basis) ingrediënten: basilicum, pijnboompitjes, pecorino (harde Italiaanse schapenkaas), olijfolie en knoflook. In de potjes uit de winkel zitten echter ook vaak andere dingen die er absoluut niet in horen, zoals cashewnoten, aardappel, zonnebloemolie of yoghurt.
 
Basilicum
Het belangrijkste ingrediënt van pesto is basilicum. Piet Buysman verbouwt al jaren basilicum samen met zijn vier broers in Andijk. "Basilicum is sinds de jaren 80 in opkomst in Nederland. Daarvoor aten wij dat hier eigenlijk niet. Echt goede pesto moet je met verse basilicum maken. Nu wordt er nog te vaak diepvriesbasilicum gebruikt."
De test
In restaurant Ora in Haarlem testen vijf deskundigen tien verschillende potjes groene pesto uit de supermarkt. Ons testpanel bestaat uit de culinair journalisten Onno Kleyn en Karin Luiten , aangevuld met Paul van Eijndhoven (hoofdredacteur Italië Magazine), Mario Uva (topkok en restauranteigenaar) en kookdocent Nicoletta Tavella . Zij komt uit Genua en heeft in de studio van Kassa laten zien hoe kinderlijk eenvoudig en lekker het zelf maken van pesto is, samen met twee kinderen van 10 jaar. 
Recept van Nicoletta Tavella
Ingrediënten
70 gram pijnboompitten
20 gram walnoten (eventueel)
2 tenen knoflook
70 gram geraspte Parmezaanse kaas
50 gram geraspte Pecorinokaas
Flinke bos basilicum
2 deciliter extra vergine olijfolie
Bereiding
Hak de pijnboompitten en eventueel de walnoten fijn in de keukenmachine samen met het knoflook.
Voeg de twee soorten kaas en een beetje olijfolie en meng verder.
Voeg als laatste de gewassen basilicumblaadjes en de rest van de olijfolie toe en meng kort verder tot een gladde crème.
Voeg eventueel nog een beetje olijfolie toe om het geheel smeuïger te maken en meng nog kort.
Ingrediënten
70 gram pijnboompitten
20 gram walnoten (eventueel)
2 tenen knoflook
70 gram geraspte Parmezaanse kaas
50 gram geraspte Pecorinokaas
Flinke bos basilicum
2 deciliter extra vergine olijfolie
Bereiding
Hak de pijnboompitten en eventueel de walnoten fijn in de keukenmachine samen met het knoflook.
Voeg de twee soorten kaas en een beetje olijfolie en meng verder.
Voeg als laatste de gewassen basilicumblaadjes en de rest van de olijfolie toe en meng kort verder tot een gladde crème.
Voeg eventueel nog een beetje olijfolie toe om het geheel smeuïger te maken en meng nog kort.

Meer over:

,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!