Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Test: passers

  •  
22-03-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
3876 keer bekeken
  •  
195x90_passer.jpg
Vrijdag 14 maart 2014 was het internationale Pi-dag. Op het Lyceum Sancta Maria in Haarlem vierden leerlingen deze dag met een passertest. Ruim 120 leerlingen verkozen de passer van Maped tot winnaar van deze test.
Pi-dag
De meeste mensen zijn waarschijnlijk ongemerkt aan de internationale Pi-dag voorbij gegaan. Pi is de zestiende letter van het Griekse alfabet en staat voor een vast oneindig getal, namelijk 3,141592653 et cetera. Je krijgt het getal Pi als je de omtrek van een cirkel deelt door de diameter. Vandaar dat Pi heel belangrijk is voor het rekenen met cirkels.
Cirkels
De eerste cirkels verschenen op Griekse vazen en vloeren als versiering. Voor het begin van onze jaartelling werd de passer al gebruikt. In de tijd van de VOC was de passer een belangrijk instrument om de koers van een schip te bepalen.  Ambachtslieden als leerlooiers, zadelmakers en schoenmakers gebruikten het instrument om maten over te nemen.  Tegenwoordig komt de techniek van een passer nog van pas, bijvoorbeeld bij bouwtekeningen van een architect of een tuinontwerp van een tuinman. Er zijn nu al veel tekenprogramma's waar de cirkels digitaal getekend worden. Als je gewoon op papier werkt, dan ontkom je niet aan het gebruik van een passer. In de wiskundeles kan een goede passer daarom niet ontbreken.
Passers
In de test worden zes verschillende merken passers getest. Het zijn passers die in heel Nederland verkrijgbaar zijn in kantoorboekhandels, warenhuizen of via internet. De prijs van alle passers ligt onder de tien euro. Bijna 120 leerlingen zijn er uitgekozen om de passers te testen. Zij kunnen scores geven voor onder andere de volgende punten: de passer houdt prettig vast, de onderdelen van de passer zitten goed vast, met deze passer kun je duidelijke lijnen tekenen en het potloodje van deze passer is makkelijk te vervangen. Tot slot geven de leerlingen elke passer een eindcijfer.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!