Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Test: parkeerapps voor je smartphone

12-10-2013
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
16864 keer bekeken
  •  
195x90_smartphone.jpg
Parkeren, als je met de auto op weg bent naar het theater of de winkels, dan kom je er niet onderuit. Eerst op zoek naar een plek en dan nog naar een automaat om te betalen. Tegenwoordig zijn er apps op de markt die beloven het parkeren een stuk makkelijker te maken.
Parkeerdruk
Betaald parkeren is in de jaren zestig in Nederland ingevoerd. De parkeerdruk terugdringen was de reden voor de invoering van betaald parkeren. Er kwamen te veel mensen en er waren te weinig plekken. Pas sinds de jaren negentig wordt het op grote schaal gebruikt. Toen konden gemeenten namelijk voor het gebruik van parkeerplaatsen belasting heffen en de inkomsten daaruit vrij besteden.
Mobiel betalen
Ondertussen is ook het betaald parkeren aan het digitaliseren. Een belangrijk aandeel is daarin weggelegd voor het mobiel betalen. Mobiel afrekenen voor een parkeerplek is al zo’n tien jaar mogelijk. Het is vooral in het leven geroepen om voor de zakelijke markt. Zo hoeven werknemers die veel moeten parkeren niet meer elkaar te zoeken naar een parkeerautomaat en genoeg kleingeld bij zich te hebben. In eerste instantie moest er gebeld worden om het parkeergeld te betalen. De laatste jaren richten de bedrijven die mobiel parkeren aanbieden zich ook op de consument. Ondertussen is het ook mogelijk om via sms en via een app. Het andere grote voordeel is dat je exact betaalt voor de tijd die je parkeert.
Nog niet in heel Nederland
Je kunt nog niet in iedere gemeente betalen met een parkeerapp. Ook niet alle apps zijn overal beschikbaar. Gemeenten moeten een deal sluiten met de aanbieders van apps, zodat de dienst in hun gemeente wordt aangeboden. Belangrijk is dat appaanbieders niets aan de parkeertarieven mogen veranderen. Die worden bepaald door de gemeente. Je bent dus niet goedkoper uit als je gebruik maakt van een app. Tegenwoordig zijn een aantal apps ook geschikt om te gebruiken in parkeergarages.
Hoe hebben we getest?
Kassa test samen met studenten van de IVA Driebergen Business School zeven verschillende parkeerapps die in Nederland beschikbaar zijn. De studenten melden zich eerst aan voor de apps. Ze letten daarbij op of alle informatie op de site duidelijk en overzichtelijk is. Worden de kosten duidelijk aangegeven en waar kan je de app allemaal voor gebruiken? Daarna gaan de studenten op pad en beoordelen de apps in de praktijk. Daarbij kijken ze naar de gebruiksvriendelijkheid van de apps. Daarnaast heeft Kassa de kosten voor het betalen met een parkeerapp op een rijtje gezet.
Duur versus goedkoop
Bij welke parkeerapp je het goedkoopst uit bent, hangt af van hoe vaak je gebruik maakt van de parkeerapp. Parkeer je niet zo vaak, dan ben je het beste uit zonder abonnement. MyOrder is dan de goedkoopste aanbieder met een prijs van €0,22 per parkeeractie. Vlak daarna volgt Parkmobile met €0,25 per parkeeractie. Het duurst zonder abonnement is Yellowbrick. Daar betaal je voor twaalf keer per jaar gebruiken €13,84, dat is €1,15 per parkeeractie. Let op: bij Park-line kun je geen abonnement nemen. Parkeer je veel, dat wil zeggen vaker dan twee keer per week, dan ben je het goedkoopst uit met een abonnement van Parkmobile. Dan betaal je een vast bedrag van €24 per jaar. Het duurst ben je uit bij Park-line. Daar loopt de prijs op tot ruim €70 per jaar bij vier keer per week gebruiken. Bekijk hier het volledige kostenoverzicht met abonnement en zonder abonnement.
Wie zijn de studenten?
De studenten van IVA Driebergen beoordelen de apps van Parkmobile en Park-line het beste. Dat is niet zo gek, want de apps komen van het hetzelfde bedrijf. Ze zijn te spreken over de duidelijke websites. Ook vinden ze dat de kosten duidelijk zijn aangegeven. De app zelf is gebruiksvriendelijk en het is duidelijk hoe je de parkeeractie kunt beëindigen. Minpunt is dat de herinneringssms automatisch al staat ingeschakeld. Als je hier geen gebruik van wilt maken, moet je dit zelf uitschakelen. Als slechtst uit de test komt Easy3377. De website is niet heel overzichtelijk, al worden de kosten  wel duidelijk aangegeven. Nadeel van Easy3377 is dat je per uur betaalt, dat als je korter parkeert nog steeds een uur parkeergeld betaalt. Het grootste nadeel van Easy3377 is dat de app alleen blijkt te werken als Vodafone jouw telefoonprovider is.
Uitslag
De app van Parkmobile is de winnaar van onze parkeerapptest. Parkmobile is het goedkoopst voor automobilisten die vaak parkeren. Ook voor automobilisten die niet zo veel parkeren is deze app een voordelige keuze. Door de studenten is Parkmobile beoordeeld als beste app. Als slechtst uit de test komt Easy3377. Deze app blijkt beperkt te werken.
UPDATE
In het filmpje zijn bij de abonnementsprijzen per maand genoemd. Dit moet per jaar zijn. Onze excuses voor het ongemak.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!