Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Iedere zaterdag 19.05 uur op NPO1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Test: online sinterklaasgedichten

30 nov 2013
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
115 keer bekeken
  •  
195x90_sinterklaas_01.jpg
Want al die rijmsels moeten persoonlijk, origineel en grappig zijn. Geen nood: het internet biedt hulp. Daar kun je online sinterklaasgedichten bestellen. Kassa test deze service, mét Sinterklaas.
Test
Voor de test bekeken Sinterklaas, dichter Ingmar Heytze en taalkundige Rutger Kiezebrink van Genootschap Onze Taal  vijf online sintgedichten. De prijs varieerde van gratis tot €11,85. De kwaliteit varieerde ook. Ingmar Heytze: "Het mooiste gedicht is verrassend goed en de rest is eigenlijk verrassend slecht. Dat moet toch beter kunnen!"
Profiel
Kassa bestelde half november vijf gedichten. De bestelling werd gedaan door 'Pascal' die moest dichten voor zijn schoonmoeder 'Jantien'. Deze zestiger Jantien speelt tennis en piano en staat altijd voor iedereen klaar, zo liet Kassa de websites weten. Haar zogenaamde schoonzoon geeft haar een fotoboek van De Nieuwe Wildernis cadeau. Benieuwd of we daar iets van terugzien in de gedichten!
Waar letten de deskundigen verder op?
Waar moet een sinterklaasgedicht aan voldoen? Rutger Kiezebrink: "Een sinterklaasgedicht moet rijmen, dat hoort erbij en de zinnen moeten goed lopen." Sinterklaas vindt een gedicht geslaagd als het plagerig is. "Iets ondeugends, daar houdt Sint van." Ingmar Heytze tenslotte kiest voor imperfectie: "Dat maakt het persoonlijk." Het panel bekeek originaliteit, ritme en rijm van de sinterklaasgedichten. Ook werd de belofte van de website vergeleken met de werkelijkheid.
Welk gedicht eindigde op welke plek?
Het gedicht dat we bestelden bij dichtpiet.nl kwam nooit binnen. We betaalden er dus ook niet voor. Nadat we ons bekendmaakten als 'Kassa' kwam er wel een excuusmail op rijm:
Uw test heeft me aan het denken gezet
Er staat nu een kleine verklaring op het net
Dit jaar ga ik naar hulppieten op zoek
Met wie ik dan ga kijken naar een nieuwe stijl en look
De officiële uitslag van onze online sinterklaasgedichtentest:
5) Op de laatste plaats eindigde het gratis gedicht van de rijmmachine van sinterklaasfan.nl. Iemand zo sociaal als jij 
Houdt van Sint en Piet allebei Dus keek Piet bij je door de schoorsteen
Welk cadeau past daar het best doorheen? "Dit gedicht heeft totaal geen esprit", aldus Sinterklaas. "Het is volledig geautomatiseerd geschreven en dat zie je." Ingmar Heytze: "Het rijmt wel, maar het dicht niet. Het kreupelt maar verder." Rutger Kiezebrink ergert zich aan het ritme: "Schoorsteen/doorheen: de klemtonen kloppen niet." 4) Als vierde eindigt het gratis verkregen gedicht van versjes.nl. Jouw verlanglijst was ook dit jaar vreselijk lang 
Het maakt de Sint gewoon bang Een bal, een fiets, een CD of toch maar een boek?
Zoals altijd zocht de Sint werkelijk in elke hoek "Totaal niet persoonlijk en de inhoud is wonderlijk", vindt Sinterklaas. Ingmar Heytze vindt het rijm slecht en flauw. Taalkundige Rutger Kiezebrink valt de rjimdwang op: "Eerst is het rijmwoord bedacht en daarna is er een zin bij verzonnen." 3) Op de derde plaats eindigde het gedicht van sinterklaasgedichten.nu. We betaalden er €1,30 voor. Ook geef je als je bestelt toestemming om je emailadres te verkopen aan commerciële partijen. Je kunt dus flink wat spam verwachten in je mailbox. Drie klopjes op het raam en een bel die zachtjes gaat 
Iedereen in huis weet: het is de Sint die daar weer staat Naast je goede gedrag heeft tennis jou dit jaar goed bezig gehouden 
Sint is onder de indruk van je inzet en volhouden 'Uniek en persoonlijk geschreven', beloofde de website. Sinterklaas is niet onder de indruk. Ingmar Heytze: "Het gedicht is niet grappig. Het kan veel scherper." Volgens Rutger Kiezebrink is er gebruik gemaakt van een sjabloon. "Er zijn wel persoonlijke dingen gebruikt, maar die lijken volledig inwisselbaar voor andere hobby's of eigenschappen."
2) Als tweede eindigt het gedicht van yoursurprise.nl. Dit gedicht werd verkocht als 'handgeschreven brief van Sinterklaas op perkament papier, verzonden in een door Sint zelf verzegelde cadeau envelop." Kassa betaalde nadat het gedicht werd geleverd. Dat kost €11,85. Wie vooraf betaalt, is 9,90 euro kwijt. Daarmee is dit gedicht de duurste uit de test. Uit de weg, aan de kant
De Pieten zijn weer in het land! Pakjesavond is gekomen 
Ook dit jaar heeft de Sint weer iets voor jou meegenomen
De vormgeving valt op en de deskundigen zijn er over te spreken - ook al is het papier geen écht perkament en is de brief niet écht handgeschreven. De kwaliteit van het gedicht laat echter te wensen over. "Het begint hartstikke leuk", vindt Rutger Kiezebrink. "Het zakt al snel in." Ingmar Heytze noemt dit gedicht wel grappig: "Je kunt echt lachen om de kreupelheid van dit gedicht en dat is ook een kwaliteit." 1) De winnaar is het gedicht van vijftwaalf.nl. Dit gedicht steekt er volgens de deskundigen met kop en schouders bovenuit. We betaalden €4,95 voor dit gedicht.
Sint houdt van alle mensen
Dat is algemeen bekend  Toch zijn er soms personen
Die hij extra vaak verwend "Een mooi ritme in de eerste strofe", vindt Sinterklaas. Ook Rutger Kiezebrink bewondert de cadans: "Het is net een liedje." Ook over de originaliteit zijn ze te spreken. "Er zit een kwinkslag in de staart, erg goed gevonden", vindt Heytze. Toch is ook bij dit gedicht het ritme niet helemaal in orde. Het blijft een beetje wringen om de klemtonen goed te krijgen.
Twittergedicht
We riepen ook kijkers op om zelf mee te dichten via twitter. De beste inzendingen werden besproken in de uitzending. We kregen originele reacties binnen. Zoals deze van @pugzillah. Het leven van de Sint is lang niet zo slecht als Brecht op komt voor zijn consumentenrecht. @gizmootje dichtte: Natuurlijk komt de Sint naar Kassa, Brechtje is toch echt wel Klassa (e) :-)

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar