Kassa

Test: mayonaise

  •  
02-11-2013
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
8913 keer bekeken
  •  
195x90_mayonaise.jpg
Op de patat, de gebakken aardappeltjes, op een broodje of als basis voor een saus. Ieder Nederlands huishouden heeft wel een pot mayonaise in huis. Wat is de lekkerste? Hoog tijd voor een smaaktest!
Vele soorten
Als je voor het schap in de supermarkt staat zie je een enorme hoeveelheid mayonaise en magere varianten. Over die magere varianten vertellen we later iets meer. Voor deze smaaktest kochten we tien potten gewone mayonaise.
Welke olie?
Mayonaise moet minimaal 70% olie bevatten. Soms staat er alleen op de pot dat er plantaardige olie in zit, maar vaak is het ook gespecificeerd. Wij kwamen zonnebloemolie, raapzaadolie en sojaolie tegen. Vanaf december 2014 moet wél vermeld worden welke olie erin zit.
Eieren mogen niet ontbreken
Een ander verplicht ingrediënt volgens de wet is ei. Er moet minimaal 5% eigeel in zitten. In de meeste (Calvé, D&L Mayo Royale en Belze Majoneis) mayonaises zit scharrelei en in een drietal vrije uitloopeieren.
Te zoet
Veel mensen vinden Franse en Belgische mayonaise lekker en nemen van vakantie een pot mee. Als je in Nederland een pot zonder suiker wil kopen moet je goed zoeken. Slechts in één van de tien potten mayonaise zit geen suiker en dat is de Belze Majoneis. Die is inderdaad gemaakt volgens Belgisch recept.
Wie zijn de deskundigen? 
De tien potten mayonaise zijn blind geproefd door vier deskundigen die ieder met hun eigen kennis en ervaring de mayonaises beoordeelden. - Janny van der Heijden is jurylid van Heel Holland Bakt , culinair publicist, schrijft een dagelijkse kookrubriek in de Wegener bladen, was hoofdredacteur van de TIP. 
- Roelina Dijk is levensmiddelentechnoloog en schrijft over eten (en mayonaise) voor haar website .
 - Erik van Loo is chefkok van restaurant Parkheuvel in Rotterdam en schrijver van boek 'Sauzen'.
- Arn Zuyderduijn is eigenaar van het Vlaams Friteshuis 'van Gogh' in Amersfoort en mayonaise-ambassadeur. Hij verkoopt in zijn zaak patat met Vlaamse mayonaise.
Wie wint de test? 
Wat vond de jury?
Op één eindigt Hellmann's Real Mayonnaise: "lobbig en tegelijk luchtig, zuur, zoet, zout, mooie balans, lijkt meest op zelfgemaakt." Op twee de Jumbo Mayonaise: dit vonden de deskundigen een neutrale mayonaise. "Lichte geur, makkelijk, licht zuur." Op drie Calvé Mayonaise: "mooi romig, lekker, dit is Calvé?" Andere juryleden vonden deze mayonaise "niet uitgesproken, ééndimensionaal". De nummers vier en vijf kregen dezelfde beoordeling, maar omdat de D&L Mayo Royale goedkoper is, staat deze op de vierde plaats. Voor de nummers zes en zeven geldt hetzelfde. Over de Belze Majoneis (zonder suiker) waren de meningen erg verdeeld. Twee juryleden waardeerden de zurige smaak, de andere twee vonden juist dat het zurige teveel overheerst. Op nummer eindigt AH Mayonaise. Werd unaniem niet gewaardeerd door de jury: "vlakke geur, geen geur, zoet, flauw, mist zuur."
Magere varianten 'mayonaises'
Martijn Katan is emeritus hoogleraar voedingsleer. Hij keek voor Kassa kritisch naar een heleboel magere varianten op mayonaise. Deze sauzen mogen geen mayonaise heten omdat ze minder dan 70% vet bevatten. Daarom zie je in het schap namen als: fritessaus, mayonaise met yoghurt, halvanaise, yoghonaise, yoghurt mayonaise, olijf mayonaise, yofresh, halfvolle mayo, mayonaise licht & romig, mayolijn, mayonaise slechts 3% vet.
Volle, halfvolle en magere 'mayonaises'
Katan stelt vast de producten met minder vet wel meer zout en suiker bevatten. Vet geeft veel smaak aan producten en als daar minder van in zit wordt dat gecompenseerd met zout en suiker. Katan vindt de hoeveelheden zout en suiker niet verontrustend. Wel geeft hij het advies om magere producten goed met elkaar te vergelijken omdat onder andere de zoutgehaltes onderling wel verschillen. De minder vette sauzen zijn natuurlijk een goede keus als je op je calorieën moet letten.
Met saus eet je meer
Verder vertelt Katan dat saus op je eten ervoor zorgt dat je er meer van gaat eten. Uit onderzoek blijkt dat ondervoede bejaarden meer eten als saus op hun voeding zit. In dat geval kan saus mensen juist aanzetten om meer te eten. Als je echter te dik bent en moet matigen, dan kun je de saus beter laten staan.
Recept om zelf mayonaise te maken
Chefkok Erik van Loo van restaurant Parkheuvel liet ons weten dat je de lekkerste mayonaise zelf maakt. Deze bestaat uit de volgende ingrediënten die je met elkaar mengt. Zie ook het filmpje voor een uitleg. - twee eidooiers
- halve eetlepel arachideolie
- halve eetlepel dijonmosterd
- tien druppels Worcester
- anderhalve eetlepel azijn
- klein scheutje citroensap
- peper en zout
Hellmann's is Hellmann's niet meer
Hellmann's heeft inmiddels de receptuur van hun mayonaise aangepast. Zo zou het zuurtje niet meer hetzelfde zijn en is de structuur dunner en anders. De mayonaise wordt niet meer geïmporteerd uit Amerika, maar in Engeland geproduceerd. Meer informatie is hier te vinden.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!