Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Test: Limoncello: Welke is het lekkerst?

  •  
27-08-2016
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
29669 keer bekeken
  •  
Fallback image for card
De echte warme zomer laat het dit jaar een beetje afweten, maar wellicht krijgen we nog een warme na-zomer. En wat is er dan lekkerder om met ijskoude Limoncello in de tuin of op je balkon te zitten? We nodigen vier deskundigen uit om 8 verschillende Limoncello’s te proeven en te beoordelen zodat jij weet welke fles Limoncello je in de vriezer moet hebben liggen.
Testers
Nadine Landman is al haar hele leven gek van Italië. Naast haar gewone werk blogt Nadine voor de site Ciao Tutti . Dit is een website totaal gericht op Italië maar wel in het Nederlands geschreven. Voor deze site heeft Nadine ook meerdere Limoncello-proeverijen gedaan in Italië. Nadine zal vooral letten op de kwaliteit en de smaak van de gebruikte citroenen in het drankje.
Oude bekende van Kassa is Mister Cocktail , Albert van Beeck Calkoen. Hij vindt dat Limoncello een van de simpelste drankjes is om te maken. Het is volgens Albert niet meer dan gedestilleerde alcohol met citroenschillen en suiker. Volgens Albert zal hij vooral letten op de versheid van de citroenen. Hoe verser de schil, hoe beter de smaak. Wanneer er aroma’s aan toe zijn gevoegd, dat is volgens Albert vaak bij goedkopere flessen, dan is dat echt te proeven. Je krijgt dan meer een smaak van afwasmiddel.
Tot slot hebben we gevraagd of echtpaar Hans en Judith Trappenburg van De Hollandse Kus wil mee proeven. Zij maken sinds jaar en dag hun eigen Limoncello en weten dus als geen ander wat een klein smaakverschil teweeg kan brengen.
Cruiseschip SS Rotterdam
Op het voormalig vlaggenschip van de Holland-Amerika Lijn en cruiseschip SS Rotterdam (link website), komen alle testers bij elkaar en laten we ze acht verschillende Limoncello-merken proeven. Ze beoordelen de geur, de smaak van citroenen en de alcohol, de afdronk en de kleur.
Uitslag
Merk                                  Cijfer          Prijs           
1. Villa Massa                     8,5    € 20,69/70cl     
Een licht tintelende smaak. Zuivere citroensmaak en vooral niet te zoet. Heel toegankelijk om te drinken.
2. Limoncello Di Capri      6,8    € 16,50/70cl       
De goedkoopste Limoncello uit de test en daarom hoger geëindigd dan de nummer 3. Heeft een licht bittere smaak maar met een goede citroensmaak. 
3. Santocci Limoncello     6,8    € 18,95/70 cl
Ruikt een beetje parfumachtig volgens onze testers maar heeft wel een goede citroensmaak. Voor sommige testers iets te veel alcoholsmaak.             
4. Limoncello di Florito    5,8    € 19,29/50cl   
Alcoholsmaak bij deze overheerst, waardoor de nasmaak niet optimaal is. Te weinig citroensmaak voor een Limoncello.
5. LC Limoncello               5,5    € 32,95/70cl
De duurste uit onze test. Heeft een branderige afdronk wat niet door iedereen werd gewaardeerd. Weinig citroengeur of -smaak.
6. Pallini Limoncello          4,5    € 17,19/50cl     
Deze heeft juist weer teveel citroengeur. Neigt een beetje naar de geur van afwasmiddel. In eerste instantie heeft het een zoete smaak maar dat vervliegt snel.
7. Di Zabbia                        3,8    € 22,49/50cl      
Een chemische smaak met teveel citroensmaak. Ook een kruidige geur/ afdronk, niet thuishorend bij Limoncello. Iets met de citroenen wat niet hoort.
8. Luxardo Limoncello      3,8    €16,49/70cl
Ook de goedkoopste uit deze test maar zeker niet zo goed als de andere uit deze prijsklasse. Te droog, te zoet en helemaal niet bitter. Beetje  chemisch drankje.
Limoncello zelf maken
Limoncello is bij uitstek een drankje wat je ook zelf kan maken.
Basisingrediënten:
7 citroenen
1 liter alcohol
800 suiker
1 liter water
Je hebt ook een dunschiller en een weckpot nodig.
- Was de citroenen goed en droog ze daarna goed af;
- Schil de citroen zo dun mogelijk. Probeer geen witte velletjes mee te schillen, want daar wordt de Limoncello bitter van;
- Doe de schillen in een weckpot en schenk de alcohol erbij;
- Dek de pot af. Zet deze 15 tot 20 dagen op een donkere, koele plek;
- Breng na 15 á 20 dagen een pan met suiker en water aan de kook. Dek de pan daarna af en laat het afkoelen;
- Voeg daarna het suikerwater toe aan de citroenschillen en alcohol;
- Zeef het geheel. Schenk daarna de Limoncello in een fles. Sluit de fles af en zet het op een koele donkere plek. Je kan de Limoncello één of twee weken op smaak laten komen. Daarna is de Limoncello klaar.
Limoncello is het lekkerst als je het koud uit de koelkast of uit de vriezer serveert.

Meer over:

limoncello, test
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!