Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Elke zaterdag om 19:05 opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Test: Kinderfietshelmpjes

17 nov 2012
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
341 keer bekeken
195x90_kinderfietshelm.jpg
Nederland is het fietsland bij uitstek. We gebruiken de fiets voor woon-werkverkeer, winkelen, vervoer van kinderen en voor ons plezier. Als fietser ben je ook zeer kwetsbaar in het verkeer, vooral kinderen en jongeren. De fietshelm is bedoeld om de kans op (hoofd)letsel te verkleinen. Toch zetten we de helm zelden op ons hoofd. Als er al een helm wordt gedragen, dan is dit meestal door recreatieve fietsers, racefietsers, mountainbikers en jonge kinderen. Waarom is dit eigenlijk en moeten we het niet anders willen? In Kassa een discussie tussen de professor biomechanica van de universiteit Leuven, Jos Van der Sloten en Saskia Kluit van de Fietsersbond. 
 
Kassa's kinderfietshelmentest
Besluit je als ouder je kind een helm op te zetten, welke moet je dan kopen? Er zijn tientallen merken op de markt met een prijs variërend van een kleine tien euro tot honderden euro's voor een professionele wielerhelm. Samen met de Universiteit Leuven, zestien kinderen van onder meer H.S.V. De Kampioen in Spaarndam en Test Kees van de Fietsersbond testen we tien verschillende (recreatie)helmen uit verschillende prijsklassen.
Europese Normentest
Professor Jos Van der Sloten testte voor ons drie helmen variërend in prijs van €12 tot €70 op de Europese Normentest. Volgens de Europese Norm wordt het beschermende effect van fietshelmen getest bij een zogenaamde lineaire test waarbij de helm met een snelheid van ongeveer twintig kilometer per uur recht naar beneden valt op een vlakke ondergrond. Deze snelheden zijn gebaseerd op een eenzijdig ongeval met als gevolg een val van de fiets. Alle drie de testen komen met dezelfde resultaten uit de test. Het maakt in deze test niet uit of je een helm hebt van €12 of een helm van €70. Professor Van der Sloten pleit voor een andere soort test omdat we volgens hem namelijk nooit recht op ons zullen vallen. Hij heeft samen met de universiteit een nieuwe test ontwikkeld waarbij de helm op een draaiende schijf terecht komt en dus meer een draaiende beweging van het vallende hoofd nabootst. Uit deze test komt er wel een verschil uit van de helmen. Zo biedt met name een gladde helm betere bescherming dan een helm met grote ventilatiegaten.
Verstelmogelijkheden
Naast het wetenschappelijke deel hebben we de tien helmen onderworpen aan een test waarin zestien kinderen in de leeftijd van drie tot zestien jaar de helmen testen op comfort, ventilatie, verstelbaarheid en toch ook uiterlijk. Kees Bakker (testdeskundige van de Fietsersbond) en materiaalman van H.S.V. De Kampioen, Remco Edam, bekijken alle helmen en zorgen dat de helmen goed vast worden gemaakt. Opvallend uit deze test is dat er grote verschillen zitten in de verstelmogelijkheden bij de helmen. Sommige helmen zijn geschikt voor een maat en amper bij te stellen terwijl andere helmen zowel in de lengte als in de breedte versteld kunnen worden tot verschillende hoofdomvangen.
Uitslag
Voor meer informatie over het wel of geen nut hebben voor het dragen van een fietshelm is hier een factsheet te vinden. Meer informatie over fietsongevallen is hier te vinden.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar