Kassa

Test: Kattenbakvulling op de korrel

  •  
18-05-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
12944 keer bekeken
  •  
Fallback image for card
Ultra, stuifvrij, klontvormend, super absorberend, 100% natuurlijk, extra hygiënisch, neutraliserend en pootafdruk voorkomend; de supermarktschappen liggen vol met allerhande kattengrit. Welke vulling moeten we hebben? Kassa zocht het uit!
Veel verschillen
We selecteerden acht verschillende soorten kattenbakvulling, verkrijgbaar bij de grote supermarkten. Dat het ene merk niet het andere is, is al in één oogopslag te zien. De meeste korrels zijn gemaakt van een kleiachtige substantie. Twee merken hebben een opvallend andere materiaalkeuze. De kattenbakvulling van de C1000 bestaat uit houtkorrels en de korrels van Vitakraft zijn gemaakt van silica , gemalen kwartsgesteente. Laatstgenoemde is ook meteen de duurste van de test. Met een prijskaartje van €5,99 is Vitakraft bijna €5 duurder dan de goedkoopste testdeelnemer, Lucky Cat van de Aldi voor €1,09.
Test
Kassa stelde een panel samen van tien baasjes van 'binnenkatten'. Dat zijn katten die binnen blijven en hun ontlasting dus wel op op/in kattenbak moeten doen. Gedurende acht weken testen de baasjes en hun katten acht merken kattenbakgrit. Er werd onder meer gelet op het gebruiksgemak, absorptievermogen, of de korrels aan de kattenpootjes blijven hangen en de geur.
Deskundigen
Naast dit panel gebruikers nam een groep studenten onder leiding van docent Annemariet van Hout van de HAS Hogeschool in Den Bosch de verschillende vullingen onder de loep. Zij hebben de vullingen getest op absorptievermogen, stofontwikkeling, hechting aan de kattenpoten en milieubelasting. Een kat die op de bak gaat verbruikt op jaarbasis gemiddeld 60 liter kattenbakgrit. Alhoewel niet alle katten op de bak gaan zorgt de 2,9 miljoen tellende kattenpopulatie in Nederland voor een fikse berg afval. In de studio vertelt Paul Overgaauw, docent en onderzoeker aan de faculteit diergeneeskunde in Utrecht en lector diergezondheid aan de HAS Hogeschool in Den Bosch, meer hierover.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!