Kassa

Test: kant-en-klare satésaus

02-05-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
23002 keer bekeken
  •  
Het barbecueseizoen is weer aangebroken en wat is dan lekkerder dan pindasaus bij je sateetjes? Natuurlijk kun je zelf aan de slag met ketoembar, pindakaas en sereh, maar bij gebrek aan tijd óf zin is er in de supermarktschappen genoeg aanbod aan satésauzen. Tijd voor een test in Indische sferen: de kant-en-klare satésaus test.

De naam van de saus

In Nederland worden de namen pindasaus en satésaus door elkaar gebruikt. De saus kent zijn oorsprong in Indonesië. Die wordt daar geserveerd bij saté, houten prikkers met daarop stukjes zoals babi (varkensvlees) of ajam (kip). Sauzen die bij saté worden geserveerd zijn overigens niet altijd gemaakt van pinda. Je hebt ze ook op basis van onder meer ketjap of tomaat. Er zijn dus diverse soorten satésaus! Maar het bekendst is toch wel de satésaus op basis van pinda's. In Nederland zijn we daarom pindasaus ook wel satésaus gaan noemen, hoewel dit niet altijd hetzelfde is.

Panel van deskundigen

Het panel dat streng doch rechtvaardig oordeelt over de kant-en-klare satésauzen bestaat uit:

Titi Waber, chef-kok van Indonesisch Restaurant Blauw in Amsterdam.
Pascal Jalhay, sterrenchef en schrijver van het boek Baru Belanda, een ode aan de Indische keuken.
En tv-chef Danny Jansen, hij presenteerde onder andere het programma Zoals alleen oma het kan, waarin Indische omaatjes hun culinaire geheime prijsgeven.

Kant-en-klaar!

We testen zes verschillende kant-en-klare pindasauzen of satésauzen. Water of iets anders toevoegen is dus niet nodig! Alle sauzen zijn bij verschillende winkels en supermarkten verkrijgbaar. De huismerken hebben we buiten beschouwing gelaten. Alle prijzen omgerekend naar 500 gram.

De kandidaten en de uitslag

De zes kant-en-klare satésauzen:
Calvé Pindasaus Mild Kant & Klaar (2,45 euro 500 gram)
Conimex Pindasaus Mild Kant en klaar (2,45 euro 500 gram)
Inproba Satésaus Kant en klaar (1,18 euro 500 gram)
Remia Satésaus Kant & Klaar (2,06 euro 500 gram)
Verstegen Satésaus Kant & Klaar  (2,19 euro 500 gram)
Wijko Satésaus Kant & Klaar (2,15 euro 500 gram)

Op de gedeelde vijfde plek eindigen Calvé en Conimex, met een 4+. Dat is opvallend, want het zijn ook direct de duurste twee, met 2,45 euro voor 500 gram.
De vierde plek is voor Remia met een 4,5. Het brons is voor Inproba, met een 5-.
De tweede plek is voor Verstegen, met een 5.
En de winnaar van de test is Wijko satésaus, met een 5+.

Zelf thuis satésaus maken? Tv-chef Danny Jansen deelt zijn recept:

1 ui, gepeld en gesnipperd
2 teentjes knoflook, gehakt
2 cm gember, geschild en gehakt
½  rode peper, gehakt
1 theelepel gemalen ketoembar
3 eetlepels olie
1 serehstengel sereh
1 salamblad
220 ml kokosmelk
3 eetlepels pindakaas
1 eetlepel bruine suiker
2 eetlepels ketjap manis
citroensap
​​​​​Pel voor de boemboe de ui, knofook, gember met de rode peper, ketoembar olie tot een fijne pasta. Kneus de serehstengel en het salamblad. Verhit een scheutje olie in een pan en fruit de boemboe twee minuten. Voeg de serehstengel, salamblad en de laos toe. Blus af met de kokosmelk. Voeg de pindakaas lepel voor lepel toe en breng aan de kook. Breng op smaak met de bruine suiker en citroensap. Verdun eventueel met water.

Eet smakelijk!

Meer over:

pindasaus, satesaus, test
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (13)

marleenvanh
marleenvanh3 mei 2020 - 13:17

Ik maak ALTIJD zelf mijn pindasaus van ongezoete pindakaas. Bij mij gaat er sambal (meestal badjak), jahé, djinten, bawang putih, sereh, kecap manis en natuurlijk een beetje garam in. Als 'vocht' gebruik ik ongezoete amandelmelk. Heb ooit 1x Wijko gekocht, vond het -sorry- 'NIET TE VRETEN'. Die andere merken ken ik alleen van naam. 

1 Reactie
dave
dave25 mei 2020 - 19:26

Altijd zelf maken . Is lekkerder dan die fabrieks troep . Je moet eens lezen wat er voor troep in zit 

ed in den bosch
ed in den bosch3 mei 2020 - 10:28

Bij mij gaat er geen ketoembar in maar verse of gedroogde laos (wortel) bij. Verse 1 cm in plakjes op de hoeveelheid van een steelpannetje. Wanner klasr de laos eruit. Ik doe er ook nog een eetlepel tomatenpuree in. En inderdaad het recept was onzorgvuldig geplaatst. 

2 Reacties
denkaltijdna
denkaltijdna3 mei 2020 - 15:03

"Inderdaad het recept was onzorgvuldig geplaatst" Klopt, het vernieuwd opgezette Kassa, is de oude Kassa niet meer. Door de gemaakt "lollige" opzet is het helaas een stuk minder geloofwaardiger geworden. En die Belbus presentator ....? Hebben ze geen kinderprogramma voor hem?

audb
audb4 mei 2020 - 9:53

"En die Belbus presentator ....? Hebben ze geen kinderprogramma voor hem?"Nee zelfs de kleuterscholen wouden hem niet hebben.

mesjeu
mesjeu3 mei 2020 - 9:09

LIDL satésaus is weliswaar niet getest, maar krijgt van ons gezin de EREprijs. (Over smaken valt niet te twisten)

1 Reactie
audb
audb4 mei 2020 - 9:54

En is in meerdere smaken te verkrijgen. Zitten zelfs meer pinda stukjes in dan in de andere merken maar wel vreemd is dat ze al eerder deze hebben getest bij KASSA!

manwijf
manwijf3 mei 2020 - 8:55

Neem zelf ook altijd Wyko. Er is nog wel een verschil tussen de kant en klare variatie en de grote bakken die je nog moet aanlengen met water. De laatste is wat mij betreft de lekkerste. Is ook het beste houdbaar, want je neemt alleen wat je nodig hebt en de rest kan in de kelder. De kant en klare hoef je alleen maar op te warmen in bv de magnetron, maar is minder lekker.

denkaltijdna
denkaltijdna2 mei 2020 - 22:26

Ik dacht hetzelfde, ineens staat er LAOS in het recept, zonder een éénheid erbij. En ... waar moet ik die 2 eetlepels ketjap manis uit de lijst, toevoegen?

1 Reactie
Darkness78
Darkness783 mei 2020 - 16:09

Laos is Thaise gember.

Colindav
Colindav2 mei 2020 - 20:01

Voor de satehsaus staat in het boodschappenlijstje ketoembar maar in het recept laos. Wat moet het zijn?

2 Reacties
VinnieB
VinnieB2 mei 2020 - 21:38

Vroeg mij ook al af hoeveel Laos er in moet. ketoembar staat bij het boemboe gedeelte. 

Darkness78
Darkness783 mei 2020 - 16:09

Laos is Thaise gember.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!