Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA. In september is Kassa weer terug op tv!

Test kant-en-klare boerenkool

21-01-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
526 keer bekeken
  •  
Fallback image for card
Boerenkoolstamppot is de meest populaire stamppot van Nederland. Het liefst eten we stamppotten in de winter: maar liefst de helft van de mensen eet stamppot ’s winters één keer per week of vaker, terwijl in de zomer driekwart van de mensen minder dan een keer per maand stamppot eet*.
De meeste mensen leren de bereiding van stamppotten van hun ouders, maar als u eens geen zin hebt om lang in de keuken te staan zijn er de kant-en-klare boerenkoolstamppotten. Tijd voor een test!
Geschiedenis
De groente boerenkool is al terug te vinden in kookboeken van rond 1661. De aardappel werd toen nog niet gebruikt, wél werd er op de kool een worst gelegd, het leek dus al best op de stamppot die we nu kennen. Stamppotten werden pas populair nadat er vroeger een aantal graanoogsten waren mislukt, aardappelen werden toen ook voor het volk beschikbaar. Voor die tijd was de aardappel een luxe product dat alleen terug te vinden was in de hogere lagen van de bevolking. Er wordt vaak gezegd dat de boerenkool lekkerder is als ‘de vorst er overheen geweest is’. Maar wat gebeurt er met boerenkool als het vriest? Het zetmeel dat in de boerenkool aanwezig is wordt door vorst omgezet in suikers, hierdoor wordt de wat bittere smaak van boerenkool omgezet in een zoetere.
Test
We lieten zes merken kant-en-klare verse boerenkoolstamppotten testen door vijf deskundigen.
Theo van Rensch is Meesterkok bij restaurant de Boei in Enkhuizen. Carolina Verhoeven is culinair historica en heeft een eigen Culinair Historisch Kookmuseum. Wayne van der Wees is kok bij ‘de Keuken van 1870’ in Amsterdam waar in de statuten staat dat er iedere dag stamppot op het menu moet staan. Anne Scheepmaker is freelance culinair journalist en schreef het boek: Stamppotten, de nieuwe keuken. Olivier van der Staal is biologisch kok en werkt o.a. voor de biologische eetwinkel.
De test vond plaats in restaurant De Molen in Ankeveen. Onze deskundigen proefden de boerenkoolstamppotten elk in een verschillende volgorde, en kwamen tot een opmerkelijke conclusie.
Zo bleken er in één van de producten blokjes aardappel te zitten, en kon in een andere boerenkoolstamppot bijna een hele aardappel teruggevonden worden! Ook waren de aardappels niet altijd gaar. Het viel op dat het middengedeelte van een boerenkoolblad vaak meegesneden wordt, terwijl onze deskundigen de boerenkool van de steel af 'ritsen' zodat er geen taaie vezels in de boerenkoolstamppot zitten. Zie onderstaand de complete uitslag.
Recepten
Het deskundigenpanel van Kassa heeft voor u een aantal recepten met boerenkool aangeleverd. U vindt ze hier .
De uitslag:
* Bron: Onderzoek: ‘Stamppot: Typisch Hollands’ © Cêla Vita / TNS Nipo
Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor