Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Test: Halen dinerkaarsen het aantal branduren dat op de verpakking staat?

  •  
17-12-2016
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
4318 keer bekeken
  •  
kaars_brand.jpg
Kaarsen
We kopen zeven merken kaarsen met tussen de 6 en 8 branduren en reizen naar Kasteel Groeneveld . Van ieder merk plaatsen we vier kaarsen in een kandelaar en zetten deze op een lange tafel. Ook plaatsen we van elk merk één exemplaar op de schouw. Tussen alle kaarsen zit steeds 10 centimeter, aangezien dit op de verpakkingen staat aangegeven.
De kaarsen worden gelijktijdig aangestoken en met een grote klok houden we in de gaten na hoeveel uur de kaarsen opgebrand zijn. Bij Action doven we twee kaarsen om de twee uur, aangezien dit op de verpakking staat. Dit voorkomt echter niet dat deze kaarsen al snel aan alle kanten begint te druipen.
Criteria
We zijn benieuwd of je waar krijgt voor je geld. We kijken daarom of kaarsen de beloofde branduren halen, hoeveel korter of langer ze branden en hoe constant ze branden.
Resultaten
De dinerkaarsen van IKEA, Gouda en Lidl halen allemaal – zowel op tafel als op de schouw – het beloofde aantal branduren. Bij Bolsius en Hema haalt één kaars het niet, maar komen wel dichtbij het vermelde aantal branduren. Bij Albert Heijn is iets opvallend aan de hand: de kaars op de schouw haalt de branduren bij lange na niet, terwijl op tafel drie van de vier kaarsen juist twee uur langer blijven branden dan vermeld. Ook bij Action zijn er grote verschillen: drie kaarsen gaan voor de aangegeven acht uur uit, terwijl één kaars op tafel en de kaars op de schouw nog steeds branden als we na negen uur de test afronden.
De kaarsen van Gouda en Hema branden het meest constant: op tafel gaan drie van de vier kaarsen in dezelfde minuut uit. Ook de kaarsen van Lidl en IKEA doen het goed.
Grote verschillen
Er zijn dus bij enkele merken opvallende verschillen tussen de branduren van kaarsen uit dezelfde verpakking. Kaarsenfabrikant Parcan , waar de kaarsen van Action vandaan komen, geeft aan dat het verschil te maken kan hebben met de omstandigheden: of er tocht is geweest, wat de omgevingstemperatuur is geweest, hoe dicht de kaarsen bij elkaar hebben gestaan en of ze om de twee uur zijn gedoofd. “Wij weten de exacte omgevingsfactoren niet, dus we kunnen geen sluitend antwoord geven op de vraag waarom er verschillen zijn in branduren.”
Albert Heijn wil ons niet vertellen wie de leverancier van hun kaarsen is, maar geeft ook aan dat het aan de omstandigheden van de omgeving kan liggen. Hun kaars heeft links op de schouw gestaan, waardoor deze mogelijk meer tocht heeft gevangen. Zij geven aan hun kaarsen regelmatig zelf te testen en daar geen opmerkelijkheden te constateren.
Bolsius , die tevens de kaarsen van Gouda maakt, geeft aan dergelijke grote verschillen binnen dezelfde verpakking niet te herkennen. Op de vraag waarom wij bij verschillende merken toch grote verschillen constateren, zegt Bolsius: “In het algemeen zijn dergelijke grote verschillen op zulke type kaarsen mogelijk het meest verklaarbaar vanuit onregelmatigheden in de kwaliteit of behandeling van de lont, al dan niet in de productie. Het zijn vaak rollen met kilometers gevlochten katoen, en als die niet met een constante kwaliteit of juiste spanning op de rol zitten, kunnen er onregelmatigheden ontstaan. Bij ongecontroleerde behandeling of opslag kan er ook vocht of vuil in de lont komen, waardoor je een te kleine vlam of juist een heel grote krijgt, en dat kan dergelijke grote brandduur verschillen opleveren.”
Ambachtelijke kaarsenmakers
We bellen ook met meerdere ambachtelijke kaarsenmakers, wiens kaarsen wij niet hebben getest. Zij geven aan dat het mogelijk ook kan liggen aan het fabrieksproces. Zo kan er bij geperste kaarsen lucht in het product terechtkomen, wat bij ambachtelijke gedompelde kaarsen niet het geval is. Ook andere factoren, zoals de kwaliteit van de grondstoffen (paraffine en stearine) of de temperatuur van het kaarsvet tijdens de productie, kan van invloed zijn.
Uitslag:
Product
Branduren
Prijs per kaars
Uit op de tafel
Uit op schouw
Toelichting
1.
IKEA
6 uur
€ 0,20
6:45
7:01
7:12
7:12
7:34
Branden allemaal langer dan aangegeven op de verpakking + branden vrij constant.
2.
Gouda
8 uur
€ 0,50
8:12
8:25
8:25
8:25
8:45
Halen met gemak de acht branduren en branden bovendien constant.
3.
Lidl (Melinera)
6 uur
€ 0,40
6:33
6:35
6:45
6:45
7:25
Eveneens een constante kaars die het aantal branduren haalt.
4.
Hema
8 uur
€ 0,25
7:42
8:12
8:12
8:12
8:17
Prima kaars, bovendien erg constant.
5.
Bolsius
7,5 uur
€ 0,40
7:17
7:42
7:58
7:58
8:08
Prima kaars, iets minder constant (en duurder) dan die van de Lidl.
6.
Albert Heijn
6 uur
€ 0,20
5:56
7:41
7:43
7:59
4:25
Opvallend veel verschil tussen branduren. Kaars op schouw haalt de brandtijd bij lange na niet, terwijl op tafel drie kaarsen ruim 100 minuten langer branden dan op de verpakking aangegeven.
7.
Action (Le Lune)
8 uur
€ 0,19
6:53
7:30
7:43
Ruim 9 uur
Ruim 9 uur
Een deel haalt de brandtijd niet, terwijl de rest juist een stuk langer brandt.

Meer over:

kaars, test, kaarsentest
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!