Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Test filet americain: vier van de acht onvoldoende

06-02-2016
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
6056 keer bekeken
  •  
Fallback image for card
Filet americain is een populair broodbeleg in ons land. Veel slagers maken het iedere dag vers, maar je kunt het ook voorverpakt in de supermarkt kopen. De VARA vroeg haar leden wat ze het liefst zouden laten testen door Kassa. Op die oproep werd massaal gereageerd. De meeste stemmen gingen naar filet americain en zo geschiedde. De vraag is nu: welke is het lekkerst?
VARA-leden en kijkers van Kassa reisden af naar restaurant Radio Royaal in de hippe Eindhovense wijk Strijp S om verschillende filet americains kritisch onder de loep te nemen. Er werd natuurlijk blind getest, de testers wisten niet in welk bakje welke filet americain zat.
Wat is filet americain?
Filet americain is een product gemaakt van rauw gemalen rundvlees. Daar wordt een saus aan toegevoegd. Slagers maken het meestal zelf, maar het is ook een bekend product in de supermarkt. Aan de supermarktvariant zijn conserveringsmiddelen toegevoegd om het product langer houdbaar te maken. Er kunnen duidelijke smaakverschillen zijn door verschillende kruiden en specerijen. Filet americain wordt in ons land vaak gebruikt als broodbeleg, met of zonder ei en uitjes.
Gezond?
Volgens studiogast en expert voeding en gezondheid van het Voedingscentrum Astrid Postma-Smeets is filet americain niet heel ongezond. "Het is bewerkt vlees. De Wereldgezondheidsraad heeft vorig jaar geadviseerd om de consumptie van bewerkt vlees te beperken. In het product zit olie, maar dat zijn op zich goede vetten. Er zit wel vrij veel zout in, soms wel 2,5 gram per 100 gram, maar als je één boterham belegt met filet americain, dan is dat 15-20 gram. Dan valt 't mee."
Wormen
Regelmatig komen er vragen binnen over filet americain. Zo passeert de vraag of je van het eten van filet americain wormen krijgt regelmatig de revue. Volgens Astrid Postma Smeets is die angst onnodig. "De kans op wormen is eigenlijk niet aanwezig. Dat verhaal blijft hardnekkig, maar het komt niet of nauwelijks voor. Wel wordt zo nu en dan een besmetting met salmonella gevonden. Omdat dat nog wel eens voorkomt, wordt het eten van filet afgeraden voor kwetsbare groepen zoals zwangere vrouwen, baby's, kinderen jonger dan vier jaar, ouderen en mensen met verminderde weerstand."
De WHO heeft bewerkt vlees vorige jaar in het rijtje van kankerverwekkende producten gezet. "We eten behoorlijk wat bewerkt vlees, vooral op de boterham", zegt voedingsdeskundige Astrid Postma Smeets. "Het advies is om niet teveel bewerkt vlees te eten. Één boterham per dag kan geen kwaad."
Welke merken zijn getest?
We hebben de volgende merken filet americain, smaak naturel, getest:
- Albert Heijn Filet Americain naturel
- Commandeur Filet Americain naturel (onder meer te koop bij Ekoplaza)
- HEMA filet americain naturel
- PLUS filet americain naturel
- Lidl filet americain naturel
- ALDI filet americain (vanaf 1 maart weer in de winkel)
- Jumbo filet americain
- Stegeman filet americain naturel
Uitslag
Vier van de acht filets americain kregen van de testers in Eindhoven een dikke onvoldoende. De filet americain van het merk Commandeur eindigt als laatst in onze test met een 3,2. De filet americain van Stegeman eindigt niet veel hoger met een 3,3. Winnaar is de filet americain van de HEMA.
Merk
Gekocht bij
Prijs
Cijfer
Opmerkingen
1.
Huismerk
HEMA
€2,25 voor 150 gram
7,4
“Overheersende paprikasmaak”, “filet zoals hij hoort te zijn”
2.
Huismerk
PLUS
€2,25 voor 150 gram
6,3
“Goede volle smaak, goed gekruid”
3.
Huismerk
Lidl
€0,99 voor 150 gram
5,8
 "Smaak is niet uitzonderlijk", "niet smeuïg"
4.
Huismerk
Albert Heijn
€2,00 voor 160 gram
5,8
5.
Huismerk
Jumbo
€2,09 voor 150 gram
5,3
6.
Huismerk
ALDI
€0,99 voor 150 gram
4,0
7.
Stegeman
Algemeen verkrijgbaar
€1,79 voor 150 gram
3,3
8.
Commandeur
Ekoplaza
€2,79 voor 110 gram
3,2
“Ziet er onsmakelijk uit, smaak is zurig”, “smeren als kauwgum”
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (7)

manwijf
manwijf16 feb. 2016 - 9:04

Voor mij is de Hema favoriet!

HuibH
HuibH7 feb. 2016 - 13:36

Tja, als ik dit weer zie dan vraag je je af hoe men bovengenoemde troep nog durft te verkopen en dat geldt voor alle onderzochte producten!!. Jammer dat KASSA niet de moeite heeft genomen om te refereren aan de echte Filet Americain.  Met een miniem vlees percentage vaak  van minder dan 15%, aangevuld met fabrieksmatige troep probeert men o.a. middels smaakversterker E621 nog wat smaak te toveren. In Filet Americain behoort rijkelijk dat wil zeggen meer dan  85%  biefstuk of ander mals vlees van de bil te zitten. Met zo'n vlees percentage kan je voor pakweg 2 euro/ons geen verantwoord product leveren. Neem de moeite en zie het programma " Keuringsdienstvanwaarde" Filet Americain. Je zult dan ook zelf zien dat de troep die men ons probeert aan te smeren niets maar dan ook niets met de echte Filet Americain te maken heeft.Mijn advies : maak het zelf !, dan weet je pas hoe het smaakt en heb je een verantwoord product. het recept kan je distilleren uit het programma KVW.De enige aantekening die ik moet maken is, dat door het niet toevoegen van conserveringsmiddel is de houdbaarheid, zeker bij een vers product , ondanks opgeborgen in de koelkast vaak maar een uur of 30 is, maar binnen no time is mijn echte Filet Americain dan ook allang weer op!!

weetnietveel
weetnietveel7 feb. 2016 - 12:46

De filet van de Lidl is de allerlekkerste, ik eet al jaren elke dag deze filet, die van de Hema heeft een paprikasmaak en dat is juist NIET lekker.

1 Reactie
vaya_con_dios
vaya_con_dios7 feb. 2016 - 13:02

Als je ook de prijs meeweegt, wordt het de duidelijke winnaar: € 6,60 t.o.v. € 15,- voor de HEMA en Plus! Ruim tweemaal zo duur. Of je eet er dubbel zoveel van en bent nog steeds goedkoper uit.P.S. Jouw opmerking zou aan kracht winnen als je 'nickname' niet weetnietveel was. Was weetbestveel niet meer vrij?

vaya_con_dios
vaya_con_dios7 feb. 2016 - 11:39

De Commandeur was anders zo vers dat hij zelf nog uit het bakje sprong...

VARA- Gerard
VARA- Gerard6 feb. 2016 - 20:50

Allemaal naar de HEMA !!

VARA- Gerard
VARA- Gerard6 feb. 2016 - 20:27

Naar de HEMA voor de filet American !

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!