Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Kassa zie je weer live op maandag 22 augustus, om 20.30 uur op NPO1!

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en actuele artikelen. Bekijk de Kassa-uitzending online!
Kassa

Test: Feta

  •  
27-04-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2958 keer bekeken
  •  
195x90_feta.jpg
Wie dacht dat de Nederlanders de grootste kaaseters zijn, kent de Griekse keuken nog niet. Een Griek eet gemiddeld dertig kilo kaas per jaar. Maar liefst een derde daarvan is feta. Om uit te zoeken in welke winkel we dus het beste stukje feta kunnen kopen, reizen we af naar het land van de schapen en geiten: Griekenland. Op het kleine, onbekende eiland Ikaria vinden we vier Grieken bereid om de Nederlandse kazen te proeven en te beoordelen.
Vijftien Feta-geboden
De Grieken zien feta als cultureel erfgoed . Sinds 2002 gelden er binnen de Europese unie strikte regels voor de feta die in de winkels verkocht wordt. Het mag maar op een paar locaties in Griekenland gemaakt worden én het moet bestaan uit minstens 70 procent schapenmelk en dertig procent geitenmelk.
Uitslag
Geitenhoeder Christos, zijn vrouw Stella en kaasmakers Nanò en Irene proeven zeven verschillende feta's die we gekocht hebben in de Nederlandse supermarkten. Als laatste is geëindigd de feta van het merk Vermion. Deze is onder andere te koop bij de C1000 en de Hema. Deze kaas was volgens onze testers veel te zuur en te zout. Op de derde plek is de algemeen verkrijgbare Kolios feta geëindigd. Deze was nog net iets te zuur, maar smaakte al wel veel beter. Stukken beter was de feta van de Lidl, volgens onze Grieken lekker zacht en fris. De allerbeste feta kopen we het beste bij de natuurwinkel van het merk Oma Der Grieche feta. Deze kaas smaakte precies zoals een goede fetakaas moet smaken.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar