Kassa

Test: de Kassa-Sultana-Test

10-02-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
219 keer bekeken
  •  
Fallback image for card
Iedereen kent ze wel: fruitbiscuits, beter bekend onder de merknaam Sultana’s. Makkelijk als tussendoortje in de auto, om vier uur of tijdens het sporten. De naam Sultana is afkomstig van de Sultana rozijnen. Dit zijn rozijnen die gemaakt zijn van de uit Griekenland en Turkije afkomstige witte pitloze Sultana druiven.
Ons testpanel bestaat uit vijf leden:
- Robert van Beckhoven:  patissier
- Vivian Ruijters:  atlete
- Marien van Wijk:  zuidvruchten kenner
- Marike van Merrienboer: diëtiste
- Sanneke Prins:  schrijfster van het ‘Kinderkookboek’
Test
Er zijn acht fruitbiscuits blind getest met ons testpanel. Ieder panellid beoordeelde de fruitbiscuits op uiterlijk, smaak, mondgevoel, omhulsel en vulling en gaf een eindcijfer.
Opmerkingen panel
En er viel heel wat op te merken. Sommigen waren lekker smeuïg en goed van smaak, anderen waren droog en muf.
Marien van Wijk wist ons nog het een en ander uit te leggen over krenten en rozijnen. Bijvoorbeeld dat je het verschil goed kunt zien: de lichte zijn de rozijnen en de donkere zijn krenten. Rozijnen zorgen voor de zoetheid, en krenten hebben meer een grondsmaak.
Marike van Merrienboer vertelde ons dat een fruitbiscuit een goed tussendoortje is. Het geeft je een lang verzadigd gevoel en bevat niet zoveel kcal, namelijk tussen de 50 en 60 kcal per biscuit. Zij vindt alleen dat twee biscuits meer dan genoeg zijn als tussendoortje; en ze zijn  per drie verpakt. Die derde eet je dus ook op….
Robert van Beckhoven vond de vulling bij sommige biscuits jam-achtig. Hiermee bedoelt hij dat je de rozijnen niet echt kan proeven, maar dat het meer als een jammetje smaakt die er tussen is gestopt. De glans op het koekje wordt veroorzaakt door een laagje eigeel. En de gaatjes in de koekjes zorgt ervoor dat de koekjes ‘dun’ zijn. Zouden die er niet in zitten, dan zouden de koekjes dubbel zo dik zijn.
Vivian Ruijters vond de Sultana (dat wist ze natuurlijk nog niet) in eerste instantie helemaal niet lekker, maar merkte wel op dat die van alle koekjes het meest naturel zijn. Dit komt doordat het koekje droog is, maar wel knapperig. Er zit alleen niet genoeg vulling in, en meer krenten dan rozijnen waardoor je meer een grondsmaak proeft.
Sanneke merkte op dat een aantal koekjes wat zoeter waren, die hadden een wat chemische smaak. Maar daar zijn kinderen vaak dol op!
De uitslag in beeld en hieronder in tekst
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!