Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Welke veiligheidshamers zijn er en waar bewaar je ‘m in de auto?

03-01-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
23175 keer bekeken
  •  

Het is de nachtmerrie voor iedere autorijder om met je wagen in het water te belanden. Het gebeurt in Nederland zo’n 800 keer per jaar. Ieder jaar vallen er ongeveer 50 doden te betreuren omdat het de bestuurders niet lukt om op tijd uit de auto komen. Paniek heeft daar waarschijnlijk een groot aandeel in.

Overal in het land zijn er cursussen te volgen over wat je moet doen als je in het water terechtkomt. De regel is om zo snel mogelijk, als het kan, via de deur de auto te verlaten. Vaak is er nog tijd genoeg om eruit te komen, maar wat als de carrosserie beschadigd is en de deur en ramen niet meer opengaan? Dan is een veiligheidshamer onontbeerlijk.

Twee soorten veiligheidshamers

Veiligheidshamer zijn te onderscheiden in twee soorten. De ene soort is wat meer klassiek: je slaat als met een hamer de ruit stuk. De hamers hebben een scherpe punt, en met een flinke klap gaat de hele ruit kapot. Belangrijk is de plek waar je de ruit kapotslaat. Dat is niet in het midden, maar juist in de hoekjes van de ruit. Daar is de starheid het hoogst en zal de ruit het snelst sneuvelen.   

Het tweede systeem werkt met een springveer en een keramische punt. Je plaatst de hamer tegen de ruit, en door middel van de springveer slaat de keramische punt de ruit stuk. Voordeel van de laatste versie is dat je niet hard hoeft te slaan, wat zeker in het water flink lastig kan zijn.   

Veiligheidshamers met een springveer zijn er in allerlei groottes. Kleiner is natuurlijk handzaam, en mits goed geplaatst werkt de hamer prima. Maar de opbergplek kan een probleem zijn, als je in paniek de hamer probeert te vinden.  

Kies een goed bereikbare plek

Het is belangrijk om een altijd bereikbare plek voor de veiligheidshamer te kiezen, zodat je in geval van nood de hamer weet te vinden, én er ook bij kunt. Het handschoenenvakje, of achter in de auto is dus geen goede optie.   

Maar, nog beter is om voorzichtig te rijden en te hopen dat je de veiligheidshamer nooit ‘in het echt’ hoeft te gebruiken.  

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (10)

tien
tien10 feb. 2023 - 12:46

Ik ben verbaasd over de meeste reakties dat de lifehammer op een centrale plek moet worden bevestigd omdat hij dan altijd bereikbaar is voor álle inzittenden. Ikzelf heb lang geleden de cursus auto-te water gedaan en deze werd in een zwembad gedaan, dus schoon helder water. Maar moet je je voorstellen > je zit met z'n vieren in de auto en je auto komt in het water terecht en de enige mogelijkheid om te kunnen ontsnappen is om de ramen stuk te slaan. Dan ontstaat er paniek, zowiezo trouwens, want alle 4 personen pakken die hamer. Eentje is de snelste en slaat zijn eigen raam stuk, laat de hamer los en wurmt zich uit zijn raampje. Maar doordat het water in de auto troebel en ondoorzichtig misschien is, kan niemand van de overige 3 inzittenden de hamer terugvinden. Conclusie: Koop gewoon 4 hamers zodat élke inzittende á la minuut zijn eigen hamer kan pakken en zijn eigen ruit kan inslaan.

AfvragerXvraagt
AfvragerXvraagt10 jan. 2023 - 10:58

Vraag over ontsnappen uit auto die te water raakt: Waarom eerst wachten tot je auto (bijna) vol met water is gelopen; waarom niet meteen de ruit inslaan/indrukken? Dit werd niet uitgelegd volgens mij in de aflevering op 3 januari.

Annemiek0710
Annemiek07105 jan. 2023 - 15:11

Hoe maak je die hamer vast aan het plafond ?

1 Reactie
TomTom1298
TomTom12986 jan. 2023 - 0:47

Dit kun je het beste aan een dealer vragen. Het verschilt namelijk per auto of je deze boven de ruit aan de plafond kan monteren. Mijn voorkeur gaat overigens om het op het plafond, net voor het console voor verlichting, te plaatsen. Of iets meer uit het zicht, op het plafond ter hoogte van de handrem.

jaapvdham
jaapvdham4 jan. 2023 - 15:34

Bij een anti-slipcursus leerde ik dat de beste plek aan het plafond is. Niet zo mooi misschien maar je kunt er altijd bij. Zelfs als je onverhoopt op z'n kop terecht gekomen bent

Piet Commandeur
Piet Commandeur4 jan. 2023 - 14:16

Tot mijn verbazing en ergernis worden auto's maar al te vaak afgeleverd met een veiligheidshamer ergens beneden kniehoogte gemonteerd aan de middentunnel of -console. Als de inzittende vastzit in door de klap geblokkeerde gordels, is de hamer ONBEREIKBAAR. Dus niet beschikbaar voor het doorsnijden van die gordels, en niet voor het inslaan van de (zij)ruiten. Dit is m.i. ondoordacht en onaanvaardbaar. Het kan levens kosten! Los daarvan is het ook beter, de veiligheidshamer(s) bereikbaar te maken voor alle inzittenden. Dat kan door een centrale plaatsing dan wel het aanbrengen van meerdere hamers. Je weet tenslotte maar nooit, welke inzittende na een forse klap of te water raken reddend kan optreden...

jhulshof
jhulshof4 jan. 2023 - 11:11

De beste plaats voor een lifehammer is tussen de hoofdsteunen van de voorstoelen tegen het dak. Dan is hij altijd bereikbaar voor de inzittenden! zowel op de voor als achterstoelen!

1 Reactie
mboelis
mboelis5 jan. 2023 - 7:36

Tegen het dak. Waaraan?

Scoutleon
Scoutleon4 jan. 2023 - 10:58

De beste plek volgens het mij is op de grond tussen de voorstoelen aan de achterkant zodat ook de mensen op de achterbank er makkelijk bij kunnen.

1 Reactie
deexpert
deexpert4 jan. 2023 - 20:27

Lijkt mij een heel slecht advies. Als je auto op zijn dak ligt kom je echt niet meer bij. Dus aan het plafond !

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!