Vandaag de dag liggen de supermarkten er vol mee: kant-en-klare maaltijdsalades. Er zijn veel verschillende soorten te vinden in de schappen: van de bekende tonijn- en zalmsalades tot de meer exotische varianten zoals de Japanse beef-teriyaki of Marokkaanse couscous. Kassa test deze week de Caesar maaltijdsalade. Volgende week ziet u hoe de maaltijdsalade geitenkaas uit de test komt.
Caesar Cardini
Veel mensen denken dat de Caesar salade is genoemd naar keizer Julius Caesar. Dat klopt niet. De caesarsalade is vernoemd naar Caesar Cardini, een Italiaanse chef-kok uit San Diego. Tijdens de viering van de Amerikaanse onafhankelijkheidsdag bleek hij ineens door zijn belangrijkste voorraden heen te zijn. Met de ingrediënten die hij nog wel in huis had, stelde hij een salade samen: de caesarsalade. Het originele recept voor deze salade bestaat uit zes ingrediënten; romaine sla, knoflook, Parmezaanse kaas, croutons, ei en worchestershiresaus.
Maaltijdsalade
Ondertussen zijn er vele variaties op de caesarsalade ontstaan. Steeds meer ingrediënten worden aan de originele zes ingrediënten toegevoegd, zoals kip, olijven, spekjes, tomaatjes en wortel. Ook is er tegenwoordig in de meeste supermarkten een kant-en-klare caesar maaltijdsalade te koop. Door de toevoeging van aardappelen of pasta kan de salade gegeten worden als complete maaltijd.
Testpanel
Ons testpanel bestaat uit de volgende mensen:
- Onno Kleyn: culinair journalist
- Marc van der Tang: chef-kok bij restaurant Serre
- Kees Zuidgeest: sladeskundige
- Irene Lelieveld: voedingsdeskundige
Test
Het testpanel proeft de Caesar maaltijdsalade van vijf verschillende supermarkten. Albert Heijn, Jumbo, Lidl, C1000 en Deen. De testers weten niet welk merk ze proeven en de maaltijdsalades worden allemaal in andere volgorde geserveerd zodat de testers nooit tegelijkertijd dezelfde maaltijdsalade eten.
Recept
Het is ook heel makkelijk om zelf een lekkere caesarsalade te maken. Chef-kok Marc van der Tang van het Serre restaurant heeft de originele bereiding op een rijtje gezet.
Ingrediënten
Pluk de bladen van de romaine sla en de little gem en doe deze in een vergiet. Was de sla goed en laat het uitlekken. Snijd vervolgens een deel van de bladen in dunne reepjes (julienne).
Kook het ei in acht minuten en laat het schrikken in ijswater. Hierdoor stopt het garingsproces en blijft de eidooier mooi zacht.
Voor de croutons verwijder je de korst van twee sneetjes wit brood en snijd deze in kleine blokjes (brunoise). Meng de blokjes met (knoflook)olie en doe dit op een ovenschaal. Bak de croutons in de oven in 10 minuten op 180 graden mooi bruin.
Presentatie
Gebruik een groot diep bord om de salade in te serveren. Meng de dressing met de sla en leg dit vervolgens op het bord. Snijd met een dunschiller een aantal plakjes van de Parmezaanse kaas en strooi dit over de salade. Snijd het gekookte ei in een eiersnijder en leg de partjes bovenop, samen met de croutons. Maak het geheel af met een paar druppels olijfolie en...aan tafel!