Kassa

Test: Afbakbaguettes

17-09-2011
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
1994 keer bekeken
  •  
afbakbaguette
Iedereen heeft wel er wel een pak van in huis: handige afbakbroodjes zodat je een lekker vers broodje hebt op ieder moment. Kassa kocht bij acht supermarkten afbakstokbroden, oftewel baguettes. We vroegen aan drie Franse bakkers wat zij van deze stokbroden vonden.
Wie zijn de testers?
Sébastien Roturier is Fransman en heeft jaren in Frankrijk een bakkerij gehad. Hij opende een aantal jaar geleden een echte Franse bakkerij in Amsterdam en Hilversum. Thibault Mary en Christophe Gobin zijn werkzaam in zijn bakkerij.
De test
De bakkers hebben blind getest, dus zonder dat ze wisten welke stokbroden het waren. Elk stokbrood werd beoordeeld op vier criteria. Dat zijn de kleur (couleur), of de buitenkant knapperig is (croûte), of de binnenkant kruimig is en een goede structuur heeft (mie) en de smaak (goût). Ook kreeg ieder stokbrood van elke bakker een rapportcijfer.
Lage cijfers
De bakkers werden niet echt blij van de afgebakken stokbroden. Er is slechts één acht uitgedeeld en het laagste cijfer was een twee.
"Pas de couleur"
Veel stokbroden hadden weinig kleur, hoewel ze volgens de gebruiksaanwijzing zijn gebakken. "Nu kun je het brood wel langer in de oven doen maar dan wordt hij keihard en droogt hij uit" , aldus Roturier. "En je kunt er wel water overheen doen, maar dan is hij na vijf minuten slap" .
"Peu de croustillant"
De meeste stokbroden waren nauwelijks krokant.  
"Mie très serrée, compacte"
Veel stokbroden waren niet luchtig, zacht en kruimig, maar veel te compact.
"Sans goût"
Het oordeel over de smaak varieerde van 'horrible' tot geen of weinig smaak. Ook proefden de bakkers soms vet en suiker. Roturier noteerde bij het stokbrood van de Jumbo dat hij 'seigle' proefde. Dat is rogge en het stokbrood van de Jumbo bleek inderdaad roggebloem te bevatten. Dat is een ingrediënt dat - volgens Roturier - niet in een stokbrood thuis hoort.
Wellicht ten overvloede, maar de bakkers hebben deze afbakstokbroden onderling met elkaar vergeleken en niet met een verse baguette. Een afbakstokbrood is natuurlijk een product dat langer houdbaar moet zijn en daarom een geheel ander product.
Uitslag
Ekoland Stokbrood Wit
1) Het gewicht is 250 gram. Het gewicht van de overige stokbroden is 300 gram.
2) €0,99 is adviesprijs, maar de prijs kan per supermarkt verschillen. Wij betaalden bijvoorbeeld bij de Jumbo €0,94 en bij de C1000 €1,15.
3) Worden verkocht bij de supermarkten die zijn aangesloten bij de inkooporganisatie Superunie. Dat zijn verder nog Dekamarkt, Deen, Hoogvliet, Poiesz, Vomar, Jan Linders, Dirk van den Broek, Boni, MCD, Bas van der Heijden, Nettorama en Digros.
Stokbrood moeilijk te maken
Roturier maakt zijn baguettes van meel, water, desem en een snufje zout. Dat is alles. Er komt geen toevoeging aan te pas. Het geheim is dat het deeg lang moet rijzen. Een goed stokbrood is ook moeilijk om te maken, aldus Roturier, want de buitenkant moet krokant zijn, maar de binnenkant zacht en kruimig. Een versgebakken stokbrood blijft ook maar een aantal uren vers. Daarom bakken Roturier - en alle bakkers in Frankrijk - een paar keer per dag verse stokbroden!
Video: de uitslag

Meer over:

afbakbaguettes, test
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!