Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Terugroepactie bloeddrukmedicijnen met losartan, valsartan en irbesartan

13-07-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
5785 keer bekeken
  •  
medicijnen pillen dokter verslaving 1127
In een aantal medicijnen tegen hoge bloeddruk en hartfalen zit een te grote onzuiverheid. Het gaat om medicijnen met daarin losartan, valsartan of irbesartan. In overleg met de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen roepen de fabrikanten deze medicijnen terug. "Er is geen direct risico voor patiënten", zegt de gezondheidsinspectie.
De nummers van de medicijnen waar teveel van de onzuiverheid in zit, zijn bekend bij Nederlandse apothekers Die gaan contact opnemen met gebruikers, zodat die hun medicijnen om kunnen ruilen voor een gelijkwaardig medicijn.

Gebruikers kunnen ook zelf controleren of ze een medicijn in huis hebben dat moet worden omgeruild. Zij kunnen het nummer op de medicijnverpakking controleren op deze lijst.

Bij twijfel: neem contact op met apotheek

Patiënten die twijfelen of hun medicijn ook op de lijst staat, worden geadviseerd om contact op te nemen met hun apotheek. Als het middel op de lijst staat, geeft de apotheek een vervangend medicijn. Patiënten die op vakantie zijn, kunnen hun medicijnen na hun vakantie omruilen bij de apotheek. Er is nu geen direct risico. De terugroepactie is vooral uit voorzorg; medicijnen moeten veilig zijn en voldoen aan de veiligheidseisen die zijn gesteld, aldus de inspectie.

Fabrikanten hebben medicijnen getest op onzuiverheid

In de betreffende op recept verkrijgbare medicijnen is een azide onzuiverheid gevonden, ook wel AZBT genoemd. Deze is hoger dan is toegestaan voor medicijnen. De afgelopen maanden hebben alle fabrikanten hun medicatie met losartan, valsartan en irbesartan getest op AZBT. De partijen die boven de limiet zijn, worden nu uit voorzorg van de markt gehaald omdat ze niet voldoen aan de kwaliteitseisen.
Inmiddels zijn alle fabrikanten van losartan, valsartan en irbesartan hun productieproces aan het aanpassen. Ook testen ze de nieuwe medicijnen voordat ze op de markt komen op de aanwezigheid van AZBT. Producten met een te hoog gehalte mogen niet meer op de markt komen.

Bron: IGJ
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!