Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Terugkeer Boeing 737 MAX vertraagd door breder onderzoek

25-05-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Boeing 737 max
De terugkeer van de Boeing 737 MAX in het luchtruim loopt wellicht vertraging op. Ook voorganger 737 wordt door de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA in het onderzoek naar de veiligheid van de MAX betrokken. Dat meldt The Wall Street Journal op basis van overheidsbronnen.
Vooralsnog is de veiligheid van de 737 niet in twijfel. Het bredere onderzoek zorgt er naar verwachting wel voor dat het langer duurt voordat de 737 MAX weer wordt vrijgegeven. Dit type toestel wordt wereldwijd aan de grond gehouden vanwege vragen over mogelijke veiligheidsrisico's na twee ongelukken met de Boeing 737 MAX.

Andere onderzoeken

Ook werd bekend dat de Amerikaanse beurswaakhond SEC gaat onderzoeken of Boeing zijn aandeelhouders op de juiste manier geïnformeerd heeft over de perikelen van het type 737 MAX. Dit type vliegtuig was namelijk twee keer binnen een half jaar betrokken bij een groot ongeluk. Bedrijven als Boeing zijn verplicht hun beleggers te informeren over zaken die grote financiële gevolgen kunnen hebben.
Het onderzoek van de SEC bevindt zich nog in een pril stadium. Vaak genoeg leidt een onderzoek van de SEC niet tot een echte aanklacht. Toch is het een zoveelste hoofdstuk in de crisis voor het Amerikaanse concern, waarvoor de 737 MAX een zeer belangrijk toestel is.

Transparantie

Het is niet de eerste keer dat er vragen zijn naar de mate van openheid naar beleggers van Boeing. Het bedrijf erkende in een verklaring op 5 mei dat het al een jaar voordat het daarmee naar buiten kwam op de hoogte was dat een bepaald waarschuwingssignaal in de cockpit niet goed werkte. Daarnaast loopt er ook nog een justitieel onderzoek naar Boeing vanwege de ongelukken.

Oorzaak

De oorzaak van die ongelukken heeft te maken met software die de neus van het toestel automatisch naar beneden duwt in bepaalde situaties. Boeing heeft al meer dan tweehonderd succesvolle testvluchten achter de rug met een gereviseerde versie van de software. Die upgrade is nog niet door de autoriteiten goedgekeurd. Wanneer de 737 MAX weer de lucht in mag is nog de vraag. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!