Kassa

Terugbetaling ID-leges verschilt per gemeente

12-09-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
idkaart_05.jpg
Gemeenten gaan verschillend om met het terugbetalen van de kosten die burgers de afgelopen tijd hebben gemaakt bij de aankoop van een identiteitskaart, zo leerde een rondgang van het ANP maandag.
Coulant
Amsterdammers die vanaf 26 augustus vorig jaar een identiteitskaart hebben gekocht, krijgen hun geld terug. Ook de gemeenten IJsselstein en Capelle aan den IJssel zijn coulant, al geldt de terugbetalingsregeling daar alleen voor mensen die de afgelopen 6 weken een ID-kaart kochten. Weer andere gemeenten, zoals Rotterdam, hebben nog geen beslissing genomen over een datum vanaf welke de terugbetaling zal plaatsvinden.
Hoge Raad
Vrijdag bepaalde de Hoge Raad dat gemeenten geen leges voor de ID-kaarten meer mogen heffen. Het hof in Den Bosch kwam in oktober vorig jaar ook al tot dat oordeel.
Niet verplicht
Gemeenten zijn niet verplicht mensen die de afgelopen tijd een ID-kaart kochten, terug te betalen. Mensen die in de afgelopen 6 weken een kaart hebben aangevraagd, hebben het recht om via een bezwaarschrift de kosten terug te vragen. Ook mensen die naar aanleiding van de uitspraak van het hof in Den Bosch bezwaar indienden, komen voor terugbetaling in aanmerking. Naast deze regels hebben gemeenten de vrijheid om zelf te bepalen in hoeverre zij de leges terugbetalen. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!