Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Ten minste houdbaar tot (THT) of te gebruiken tot (TGT)? Zo zit het!

01-04-2022
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
11909 keer bekeken
  •  
Houdbaarheidsdatum melk_

Op bijna alle etenswaren die je koopt, kun je een houdbaarheidsdatum terugvinden. Soms is het 'ten minste houdbaar tot' (THT) en soms is het 'te gebruiken tot' (TGT). Hoe nauw moet je deze waarschuwingen nemen en hoe worden de houdbaarheidsdata eigenlijk bepaald? Kassa zet het voor jou op een rij.

Volgens de wet is het verplicht een houdbaarheidsdatum op het etiket van een product te vermelden. Dit geldt voor bijna alle voedingsmiddelen. Deze wet, het Warenwetbesluit Bereiding en behandeling van levensmiddelen, wordt door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gehandhaafd.

Het grote verschil

TGT en THT, het zijn twee belangrijke termen die je steeds op verpakkingen terugvindt. 'Te gebruiken tot' zul je vaak terugvinden op bijvoorbeeld vlees. Het product met deze tekst is na de genoemde datum ook echt niet meer veilig om te eten, zoals vlees en vis.

Terwijl 'ten minste houdbaar tot' over de (mogelijk mindere) kwaliteit van een product gaat, denk aan koekjes, rijst, pasta of ingeblikte groente. Tekst loopt door onder afbeelding

tht_tgt

Soorten bederf

Producten die over de ten minste houdbaar tot-datum gaan, kunnen op een gegeven moment wel bederven. Dit is vaak later dan de datum die als THT wordt aangegeven. Het grote verschil ten opzichte van de 'te gebruiken tot'-datum is dat bij de ten minste houdbaar tot de schimmelvorming, bacteriën of virussen verder meestal geen kwaad kunnen.  

Bij de TGT kunnen er echte ziekmakers tussen zitten. Denk aan de listeria- of salmonellabacterie. Hier kun je ernstig ziek van worden. Waar je bij het onschuldige melkzuurbacterie duidelijk proeft dat de melk niet meer goed is, ruik, zie of proef je een listeria- of salmonellabacterie niet.

Onnodig weggooien van voedsel

Het gebeurt vaak dat consumenten de houdbaarheidsdatum niet goed lezen. THT betekent bijvoorbeeld dat het ten mínste houdbaar is tot. En dus niet dat het na die datum niet meer goed is. Doordat mensen er soms vanuit gaan dat de genoemde datum de einddatum is worden producten onnodig weggegooid.

Veel van deze producten veranderen alleen van kleur of verliezen een beetje geur of smaak, maar zijn eigenlijk nog prima te consumeren. Denk aan chocola waarvan de suiker na een tijdje kristalliseert en daardoor wit uitslaat. Je kunt het product dan gewoon nog eten.

Houdbaarheid getest in laboratorium

In een laboratorium testen vleesproducenten hoelang een bederfelijk product houdbaar is voordat je risico loopt op je gezondheid. Met het opzettelijk besmetten van bijvoorbeeld vlees met een bacterie, wordt er gemeten hoeveel dagen het vlees erover doet voordat het echt bederft.

Aan de hand daarvan wordt er bepaald wat de houdbaarheidsdatum voor een bederfelijk product is. Dit is meestal de TGT.

Geen regelgeving over bepalen houdbaarheidstermijn

In de wet staat niets over hoe de houdbaarheidstermijn moet worden bepaald. Wel staat er dat een TGT-vermelding moet zijn vermeld bij producten die zeer bederfelijk zijn. Dit gaat bijvoorbeeld om producten die korter dan vijf dagen houdbaar zijn.

De THT wordt vaak bepaald op basis van de vraag hoe lang de bestandsdelen nog van beste kwaliteit zijn. Niet tot wanneer het niet meer goed is, dit kan vaak nog lang duren. Neem de THT dus met een korreltje zout.

Eisen voor het vermelden houdbaarheidsdatum

Op een verpakking met niet de afkorting 'THT' of 'TGT' zijn, maar het moet er voluit uitgeschreven staan. Ook moet de datum goed zichtbaar zijn. En wanneer nodig, moet er goed staan vermeld op welke plek de houdbaarheidsdatum te lezen valt. Bijvoorbeeld 'zie dop'.

Er is ook een specifieke manier hoe je deze vermelding moet hanteren. Dit staat allemaal in het Handboek Etikettering van levensmiddelen van de NVWA.Tekst loopt door onder afbeelding

houdbaarheidsdatum 1127

Niet altijd een houdbaarheidsdatum nodig

Er zijn een aantal producten die (bijna) niet kunnen bederven. Volgens de wet is het op deze producten niet verplicht de houdbaarheidsdatum toe te voegen. Het gaat onder andere om:

 • Koffie
 • Thee
 • Gist
 • Rijst
 • Honing
 • Bloem
 • Water (bestemd voor menselijke consumptie)
 • Gefermenteerde azijn
 • Gelatine
 • Gist
 • Kauwgom

Toch plaatsen sommige bedrijven wel een houdbaarheidsdatum op deze producten.

Verstandiger omgaan met houdbaarheidsdatum

In Nederland wordt er bijna 34 kilo vast voedsel per jaar weggegooid. Een van de redenen dat dit gebeurt, is omdat producten over de houdbaarheidsdatum zijn. De Consumentenbond zegt dat als we wat verstandiger om zouden gaan met deze datum, we gemiddeld vijf kilo minder voedsel weggooien per jaar.

Tips voor het bewaren van voedsel

Als vlees de houdbaarheidsdatum dreigt te passeren kun je het vlees alvast bereiden. Door het bakken, koken of grillen van vlees blijft het nog twee dagen houdbaar in de koelkast. Ook kun je het bereide vlees nog zeker drie maanden invriezen.

Groente uit blik of in pot zijn ongeopend vaak nog jaren na de THT-houdbaarheidsdatum prima te consumeren. Alleen als de pot bol staat of al geopend is kan er bacterievorming zijn ontstaan.

Op de website van het Voedingscentrum kun je uitvinden hoelang je een product geopend kan bewaren.

Nieuwe wetswijziging

Per 1 juli 2022 gaat er een nieuwe wetswijziging in over het Warenwetbesluit. Hiermee komt de Nederlandse wetgeving meer in overeenstemming met de Europese regelgeving.

Dit houdt ook in dat er kleine veranderingen komen in de regels over houdbaarheidsdata.

Zo moet er ook bij zeer bederfelijke producten die langer houdbaar zijn dan vijf dagen een TGT-vermelding.

De wijziging gaat alleen in mits andere lidstaten geen bezwaar indienen.

Bron: Ministerie van VWS, NVWA, Consumentenbond, Voedingscentrum

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (17)

Gulumcan
Gulumcan11 nov. 2023 - 10:51

Gisteren heb ik een geschimelde picnic (zijn eigen product) onvangen, namelijk oosterse beefstukjes. Natuurlijk heb ik dit aan ze gelijk laten weten. In de app met foto's etc. Ik heb ze ook gebeld. Wat ik heel bizar vind dat deze product heeft geen houdbaarsdatum op. Eerlijk dit is mij nog nooit opgevallen. Zet picnic geen houdbaarsdatums op zijn producten? Waarom doen ze dat niet? Is dat überhaupt niet verplicht?

schijf01
schijf014 apr. 2022 - 12:35

Het is heel simpel, ruiken, proeven en dan wel of niet opeten.

1 Reactie
JohnLast
JohnLast10 apr. 2022 - 12:29

Leuk voor long-covid patiënten

Polke
Polke4 apr. 2022 - 11:15

als op de verpakking staat dat het er een laatste verbruiksdatum is, heb je te maken met een eerder ingevroren product dat ontdooid weer als vers in de schappen ligt

harrybre
harrybre4 apr. 2022 - 11:03

Deze wet bestaat al sinds begin 80-er jaren. Weet nu nog steeds niet iedere EU-ingezetene, waar dit voor staat ? Ten MINSTE Houdbaar tot = de datum, waarvan de fabrikant ( met doeltreffend bewijs) aan kan tonen, dat de minimale eigenschappen, die aan het product gesteld mogen worden, nog steeds worden gehaald. Daar iedere fabrikant GEEN ZIN heeft in consumentengeklaag, wordt die datum fors naar voren geschoven tot zelfs bij nogal wat producten op 2 jaar na fabricage/verpakkingsdatum gezet, als: conserven ( denk aan de strategische voorraden in Berlijn, na 10 jaar afgestoten), gedroogde rijst, noedels, pasta, bloem met 10 jaar, en helemaal: zout. Himalaya-zout, 250 miljoen jaar geleden gevormd, doch.. 2 jaar THT... En dan liefst in de vorm van een datum, dus.. 4 apr 2024. Alsof het om middernacht omgezet wordt in een dodelijk gif. In feite is die THT-datum een GARANTIE-datum. U gooit toch uw TV aan het einde van de garantiedatum ook niet weg ?

1 Reactie
Ton Voorn
Ton Voorn4 apr. 2022 - 13:41

Daar ben ik het van harte mee eens Harrybre

algra1924
algra19244 apr. 2022 - 11:01

Is vis , die wordt ingevroren alnger houdbaar ??

algra1924
algra19244 apr. 2022 - 11:01

Is vis, die wordt ingwvroren langer hopudbaar ???

2 Reacties
Ton Voorn
Ton Voorn4 apr. 2022 - 13:43

Mits deze gebraden wordt, kan deze nog 3 manden in de vriezer bwaard worden. Algra 1924

tenormin
tenormin4 apr. 2022 - 23:24

Ton Voorn, je achternaam is een vis maar, vis "braden". Hoe doe je dit dan? Nog nooit een vis gebraden. Als je vis vers inkoopt, natuurlijk kan je het invriezen, maar komt de smaak niet ten goede. Ook niet langer dan 4 weken in de vriezer. Dus vers ingevroren: goed verpakken, geschikt om in te vriezen, datum erop, heel belangrijk en echt niet langer dan 1 maand bewaren. Vissticks enz. koop je al van b.v. IGLO bevroren. Daar zal een T.H.T datum op staan.

mjurgen
mjurgen4 apr. 2022 - 10:45

Consumentenorganisaties zouden eens moeten nagaan hoe zorgvuldig met gekoeld voedsel in winkels wordt omgegaan. Mijn ervaring is dat producten voor de koeling soms veel te lang buiten staan op pallets (en dus niet gekoeld).

1 Reactie
JohnLast
JohnLast10 apr. 2022 - 12:36

Vuistregel. Elk uur buiten de koeling, is 1 dag minder houdbaar. Dit geldt voor de tijd tussen vrachtwagen en de winkelschappen, alsmede tussen winkelschappen en het thuis in de koelkast zetten.

tenormin
tenormin4 apr. 2022 - 10:33

Nou, bij geraspte kaas, datum of niet: binnen de kortste keren zie je groene puntjes verschijnen. Verdeel het nu maar gelijk na aankoop in porties en vries het in. (Met datum van invriezen).

2 Reacties
kaartendraak
kaartendraak4 apr. 2022 - 10:50

Geen last van met de geraspte(en gewone plakken) kaas van de AH en Zaanse hoeve van AH, ik heb altijd jonge kaas en als dat open is blijft het nog heel lang goed in de koelkast. Wat ik wel merk met allerlei producten van diverse winkels is dat hetzelfde product van 2 winkels bij de 1 langer houdbaar is dan bij de andere en andere producten weer andersom. Ik heb daardoor geleerd wat ik waar moet kopen en wanneer(voordat ik het ga gebruiken) en wanneer ik iets in de vriezer moet doen.

harrybre
harrybre4 apr. 2022 - 11:04

Dan zou ik toch teruggaan naar de verkoper resp. wat foto's maken end e fabrikant er "gelukkig" mee maken. Er is dan iets significants verkeerd in OF de productie OF de leveringsketen tot aan uw keuken OF bij u in de vorm van bewaring/opslag.

Jaap Rotterdam
Jaap Rotterdam4 apr. 2022 - 10:07

Ik moet uit ervaren even wel vermelden, dat het steeds vaker voorkomt dat producten al ruim voor de datum groen zijn, dus je kunt niets meer van zeggen. Wordt blijkbaar niet meer zo nauw gekeken. Ook laatst een fles champagne, pas gekocht, (€25,-) bedorven, kurk zwart. Stinken.

1 Reactie
harrybre
harrybre4 apr. 2022 - 11:08

Bij iedere productie kunnen fouten voorkomen. Als vroegere centrale inkoper van een Europese grutter spaarde ik dit soort gevallen. Twee potjes jam met een insect erin. Commentaar van de verkoper: 4 miljoen potjes, en.. twee met een probleem... Tsja, het enige goede antwoord.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!