Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Televisie kijken zonder traditioneel abonnement? Dit zijn de opties

05-07-2021
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
233130 keer bekeken
  •  
televisie popcorn tv 1127
Anno 2021 zijn er allerlei alternatieven voor een ‘ouderwets’ zenderpakket. Hoe kun je nog meer tv-kijken? We zetten een aantal opties voor je op een rij!
In de meeste huishoudens vind je een traditioneel tv-abonnement terug. Maar de animo hiervoor neemt af. Het aantal mensen dat binnen nu en twee jaar wil opzeggen groeit, meldde Telecompaper begin dit jaar.
Waar kun je gebruik van maken als je het vaste zenderpakket bij KPN, Ziggo, T-Mobile, Tele2 of een andere provider opzegt?

Online NPO kijken

Denk je dat je wel genoeg hebt aan NPO1, 2 en 3? Deze zenders kun je online gratis live zien en terugkijken via de website NPOStart of via de NPO-app. Met het streamingapparaat Chromecast is het mogelijk om alle uitzendingen via de NPO-app naar je televisie te sturen, mits je over een smart-tv beschikt. Je kunt ook vanuit de NPO-app op je iPhone en iPad uitzendingen via Airplay streamen naar de tv. Moderne tv's hebben NPOStart tussen het overige app-aanbod staan, waardoor je niet hoeft te streamen via je jouw mobiel.

NPO biedt de kijker verder nog de mogelijkheid om tegen betaling series, films en documentaires te kijken, via NPO Plus. Een abonnement hiervoor kost 2,95 euro per maand.

NPO gratis via DVB-T2

Via de ether gratis naar NPO 1, 2 en 3 en een regionale zender kijken kan met DVB-T2. Dat is een signaal dat via zendmasten wordt verstuurd. Je moet hiervoor wel een antenne (vanaf zo'n 10 euro te koop) en een ontvanger hebben. Moderne tv's hebben zo'n ontvanger ingebouwd en kunnen het signaal oppikken. Heeft je tv niet zo'n ontvanger? Dan is een kastje, ook wel ontvanger, aanschaffen noodzakelijk. Digitenne van KPN is een bekende techniek die werkt met DVB-T2.

Zenders Talpa via Kijk

Via Kijk.nl kun je online voor niks de zenders SBS6, SBS9, Net5 en Veronica terugkijken. Er is ook een Kijk-app waarmee je on demand kunt kijken. Met een gratis account kun je deels toegang krijgen tot live-content, zoals Europees voetbal.

RTLXL en Videoland

Ook de Nederlandse RTL-zenders kun je zonder betaling terugkijken via RTL XL of de gelijknamige app. Een deel van het tv-aanbod is online te zien. Terugkijken kan tot 7 dagen na uitzending. Wil je meer on demand kijken? Dan is een gratis account aanmaken nodig. Live RTL kijken, met een ruim aanbod van films en series erbij, kost vanaf 4,99 per maand (na 14 dagen gratis op proef). Dan ben je geabonneerd op Videoland. Dat is de Nederlandse tegenhanger van streamingdiensten als Netflix, Disney Plus en Amazon Prime Video. Steeds meer Nederlanders hebben twee of meer van dit soort abonnementen afgesloten, bleek onlangs.

Ruim Nederlands aanbod via NLZiet

Voor een combinatie van de hierboven genoemde opties hebben de Nederlandse publieke en commerciële zenders de handen ineengeslagen. Voor een maandbedrag van 7,95 euro kijk je naar NLZiet. Hierin zijn de Nederlandse zenders via één app te bekijken via tv, pc, tablet of smartphone. NPO, RTL en SBS/Talpa. De regionale Publieke Omroepen doen ook mee.

Buitenlandse zenders

Veel buitenlandse zenders, die je normaal in je basispakket terugvindt, zijn via internet te bekijken. Soms live en soms kun je alleen terugkijken. Stuit je op een ‘geoblock’, omdat ze aan je ip-adres zien dat je uit een buitenland komt, en kun je een programma niet kijken? Dan is een VPN-verbinding een optie. Het virtuele privénetwerk (VPN) wordt door steeds meer mensen gebruikt. Hiermee omzeil je dat de toegang tot programma’s wordt geblokkeerd op basis van je locatie.

Zenders via satelliet

Een oplossing die een flinke eenmalige financiële investering vereist, is tv-kijken via de satelliet. Je krijgt dan een aanbod van honderden gratis (free to air) tv- en radiozenders die je zonder abonnement kunt zien of beluisteren. Daarvoor moet je uiteraard wel over een schotel en satellietontvanger beschikken. Reken op een investering van minstens enkele honderden euro's. BVN, met programma's van de NPO en Vlaamse VRT, is gratis te ontvangen via satelliet. Ook veel Britse en Duitse zenders pluk je gratis uit de lucht. Voor een compleet aanbod van Nederlandse publieke en commerciële zenders moet je alsnog een betaald abonnement afsluiten bij een provider zoals CanalDigitaal. Dan krijg je toegang tot een 'ouderwets' zenderpakket, per satelliet.

Kortom

Met een beetje creativiteit kun je online gratis veel van het Nederlandse zenderaanbod on demand bekijken. Met behulp van moderne streaming middelen zoals Airplay en Chromecast bekijk je de meeste programma’s en bijvoorbeeld YouTube ouderwets op je tv. Moderne tv's hebben vaak al een ruim aanbod aan apps voorgeprogrammeerd staan, waarmee je ook nog betaald of gratis tv kunt kijken.

Kijk je daarnaast veel naar Netflix, Disney Plus, Amazon Prime Video of een andere video on demand-dienst met series en films? Dan kom je tot een goed gevulde tv-avond.
Om in de buurt van het standaard zenderpakket van een provider te komen, is met name voor buitenlandse zenders (VRT, ARD, ZDF, BBC etc.) meer moeite vereist. Niet iedereen kan of wil een VPN-verbinding gebruiken, omdat die vaak nodig is om een ‘geoblock’ te voorkomen.
Vind je graag de BBC, Vlaamse, Duitse en diverse andere zenders terug op je afstandsbediening? Of vind je het fijn om een rondje te zappen? Dan kun je vast blijven houden aan het (betaalde) zenderpakket van je provider of het over een andere boeg gooien door te investeren in een satellietaansluiting.
Bronnen: NPO, RTL, Talpa, KPN, Frequentieland, VPNgids

artikel geüpdatet juli 2021
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!