Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Televisie kijken zonder traditioneel abonnement? Dit zijn de opties

21 apr 2020
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
20258 keer bekeken
televisie popcorn tv 1127
Anno 2020 zijn er allerlei alternatieven voor een ‘ouderwets’ zenderpakket. Hoe kun je nog meer tv-kijken? We zetten een aantal opties voor je op een rij!
In de meeste huishoudens vind je een traditioneel tv-abonnement terug. De animo hiervoor neemt wel af, meldde Telecompaper vorig jaar al. Vooral onder twintigers is een abonnement bij een provider minder ‘normaal’.
Kun je nog tv-kijken als je geen digitaal tv-abonnement meer hebt bij KPN, Ziggo, T-Mobile, Tele2 of een andere grote provider? Ja, dat kan.

Online NPO kijken

Ben je tevreden met alleen NPO1, 2 en 3? Online kun je de zenders gratis live zien via de website NPOStart of via de NPO-app. Met het streamingapparaat Chromecast is het mogelijk om alle uitzendingen via de NPO-app naar je televisie te sturen. Je kunt ook vanuit de NPO-app op je iPhone en iPad uitzendingen via Airplay streamen naar de tv. Ook terugkijken is mogelijk via de NPO-site of app.

NPO via DVB-T2

Via de ether gratis naar NPO 1, 2 en 3 en een regionale zender kijken kan met DVB-T2. Dat is een signaal dat (gratis) via zendmasten wordt verstuurd. Je moet hiervoor wel een antenne (vanaf zo'n 10 euro te koop) en een ontvanger hebben. Moderne tv's hebben zo'n ontvanger en kunnen het signaal oppikken. Heeft je tv niet zo'n ontvanger? Dan is een kastje, ook wel ontvanger, aanschaffen noodzakelijk. Digitenne van KPN is een techniek die werkt met DVB-T2.

Zenders Talpa via Kijk

Via Kijk.nl kun je online voor niks de zenders SBS6, SBS9, Net5 en Veronica terugkijken. Er is ook een Kijk-app waarmee je on demand kunt kijken. Met een gratis account kun je deels toegang krijgen tot live-content, zoals Europees voetbal.

RTLXL

Ook de RTL-zenders kun je zonder betaling terugkijken via RTL XL of de gelijknamige app. Een deel van het tv-aanbod is online te zien. Wil je meer on demand kijken? Dan is een gratis account aanmaken nodig. Live RTL kijken, met een ruim aanbod van series erbij, kost 8,99 per maand. Dan ben je geabonneerd op Videoland. Dat is de Nederlandse tegenhanger van streamingdiensten als Netflix en Amazon Prime.

Ruim Nederlands aanbod via NLZiet

Voor een combinatie van de hierboven genoemde opties hebben de Nederlandse publieke en commerciële zenders de handen ineengeslagen. Voor een maandbedrag van 7,95 euro kijk je naar NLZiet. Hierin zijn de Nederlandse zenders via één app te bekijken, via tv, pc, tablet of smartphone. NPO, RTL, SBS/Talpa en de Regionale Publieke Omroepen doen mee. Geen BBC, Eurosport, of ARD meer, maar wel het Nederlandse zenderaanbod.

Buitenlandse zenders

Veel buitenlandse zenders, die je normaal in je basispakket terugvindt, zijn via internet te bekijken. Soms live en soms kun je alleen terugkijken. Stuit je op een ‘geoblock’, omdat ze aan je ip-adres zien dat je uit een buitenland komt, en kun je een programma niet kijken? Dan is een VPN-verbinding een optie. Het virtuele privénetwerk (VPN) wordt door steeds meer mensen gebruikt. Hiermee omzeil je dat de toegang tot programma’s wordt geblokkeerd op basis van je locatie.

Satelliet

Een oplossing die een flinke eenmalige financiële investering vereist, is tv-kijken via de satelliet. Je krijgt dan een aanbod van honderden gratis (free to air) tv- en radiozenders die je zonder abonnement kunt zien of beluisteren. Daarvoor moet je uiteraard wel over een schotel en satellietontvanger beschikken. Reken op een investering van minstens enkele honderden euro's. BVN, met programma's van de NPO en Vlaamse VRT, is gratis te ontvangen via satelliet. Ook veel Britse en Duitse zenders pluk je gratis uit de lucht. Voor een compleet aanbod van Nederlandse publieke en commerciële zenders moet je alsnog een betaald abonnement afsluiten bij een provider zoals CanalDigitaal of Joyne.

Kortom

Met een beetje creativiteit kun je online gratis veel van het Nederlandse zenderaanbod on demand bekijken. Met behulp van moderne streaming middelen zoals Airplay en Chromecast bekijk je de meeste programma’s ouderwets op je tv. Kijk je daarnaast veel naar Netflix of een andere video on demand-dienst? Dan kom je tot een goede gevulde tv-avond.
Om in de buurt van het standaard zenderpakket van een provider te komen, is met name voor buitenlandse zenders (VRT, ARD, ZDF, BBC etc.) meer moeite vereist. Niet iedereen kan of wil een VPN-verbinding gebruiken, omdat die vaak nodig is om een ‘geoblock’ te voorkomen.
Vind je graag de BBC, Vlaamse, Duitse en diverse andere zenders terug op je afstandsbediening? Of vind je het fijn om een rondje te zappen? Dan kun je vast blijven houden aan het (betaalde) zenderpakket van je provider of het over een andere boeg gooien door te investeren in een satellietaansluiting.
Bronnen: NPO, RTL, Talpa, KPN, Frequentieland, VPNgids

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (8)

Dannyve
Dannyve13 apr 2021 - 10:58

Nou nlziet probeer jullie te bellen na 20 min wordt telefoon gewoon verbroken via facebook geprobeerd maar ook dan scheuven ze alles af is gewoon oneerlijk wat ze nu doen wel betalen maar geen goeden service het happerd valt uit soms laad hij programma.s niet wat moet ik nou doen.

frelju
frelju22 apr 2020 - 18:02

k wil kijken via DVB-T2 heb een antenne gekocht bij kpn welke ze ook bij digitenne gebruiken maar krijg niets te zien kan geen zenders vinden geen publieke zenders althans, model tv is een lg oled 55b9pla en volgens mij kan dat model DVB-T2 ontvangen zou het komen dat deze antenne 5volt spanning moet hebben of is dat niet zo
heb de antenne bij het raam gezet weet iemand een antwoord hierop ?

sinisterchef
sinisterchef22 apr 2020 - 17:57

Waarom zo moeilijk doen Waarom zo je geen tv meer Als 3300 zenders van over de gehele wereld via Smart tv dit kan je doen via Samsung tv of Lg tv of via een android kastje moet wel verbonden zijn via internet de kosten voor het kastje is +/- € 90 eenmalig en dan een abonnement vanaf € 60 per jaar ik doe dit al jaren heb alleen internet en voor de rest geen tv pakketten of vaste telefoon het is eenmalige investering van het kastje en dan 1x per jaar een abonnement vanaf € 60 tot een heel uitgebreid pakket van 10.000 zenders voor € 120 maar dat is nog steeds goedkoper dan een abonnement bij ziggo of andere aanbieders.

1 Reactie
petram
petram28 dec 2020 - 6:54

En over wat voor kastje heb je het dan

Boesta
Boesta22 apr 2020 - 16:18

Een VPN service werkt heel erg vaak ook niet. Als de (buitenlandse) contentaanbieders het doorhebben zetten ze de VPN service op een zwarte lijst. Sommige VPN service veranderen dan van bv IP-adres. maar dat is een soort van kat en muis spelletje. je kunt niet gewoon zonder veel gedoe ongestoord kijken...

evertgd
evertgd22 apr 2020 - 13:51

TV kijken via de computer. Dat noemen wij refo's ook wel 'refo-tv.' :-)

su0229
su022922 apr 2020 - 13:01

Helaas kun je geen abonnement afsluiten bij Fox Sports. Daar heb je altijd een traditioneel TV-abonnement voor nodig. Ik zou aan NLZiet en Fox genoeg hebben, maar dat kan dus niet. 

Engelse drop
Engelse drop22 apr 2020 - 12:30

Wordt toch heel weinig tegen gedaan.

reivi22
reivi2222 apr 2020 - 12:22

Satelliet tv is bijna uitgesloten daar woningcorporaties een verbod hebben ingesteld om schotels te plaatsen.

2 Reacties
1paul
1paul22 apr 2020 - 15:01

los op een standaard in je tuin of op je balkon neerzetten kan ook....

tenormin
tenormin22 apr 2020 - 15:52

Mag bij ons ook niet maar er staan er genoeg op de balkons hier, zijn niet te zien, ze hoeven ook niet meer zo uit te steken als vroeger.