Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Televisie kijken zonder traditioneel abonnement? Dit zijn de opties

05-07-2021
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
176485 keer bekeken
  •  
televisie popcorn tv 1127
Anno 2021 zijn er allerlei alternatieven voor een ‘ouderwets’ zenderpakket. Hoe kun je nog meer tv-kijken? We zetten een aantal opties voor je op een rij!
In de meeste huishoudens vind je een traditioneel tv-abonnement terug. Maar de animo hiervoor neemt af. Het aantal mensen dat binnen nu en twee jaar wil opzeggen groeit, meldde Telecompaper begin dit jaar.
Waar kun je gebruik van maken als je het vaste zenderpakket bij KPN, Ziggo, T-Mobile, Tele2 of een andere provider opzegt?

Online NPO kijken

Denk je dat je wel genoeg hebt aan NPO1, 2 en 3? Deze zenders kun je online gratis live zien en terugkijken via de website NPOStart of via de NPO-app. Met het streamingapparaat Chromecast is het mogelijk om alle uitzendingen via de NPO-app naar je televisie te sturen, mits je over een smart-tv beschikt. Je kunt ook vanuit de NPO-app op je iPhone en iPad uitzendingen via Airplay streamen naar de tv. Moderne tv's hebben NPOStart tussen het overige app-aanbod staan, waardoor je niet hoeft te streamen via je jouw mobiel.

NPO biedt de kijker verder nog de mogelijkheid om tegen betaling series, films en documentaires te kijken, via NPO Plus. Een abonnement hiervoor kost 2,95 euro per maand.

NPO gratis via DVB-T2

Via de ether gratis naar NPO 1, 2 en 3 en een regionale zender kijken kan met DVB-T2. Dat is een signaal dat via zendmasten wordt verstuurd. Je moet hiervoor wel een antenne (vanaf zo'n 10 euro te koop) en een ontvanger hebben. Moderne tv's hebben zo'n ontvanger ingebouwd en kunnen het signaal oppikken. Heeft je tv niet zo'n ontvanger? Dan is een kastje, ook wel ontvanger, aanschaffen noodzakelijk. Digitenne van KPN is een bekende techniek die werkt met DVB-T2.

Zenders Talpa via Kijk

Via Kijk.nl kun je online voor niks de zenders SBS6, SBS9, Net5 en Veronica terugkijken. Er is ook een Kijk-app waarmee je on demand kunt kijken. Met een gratis account kun je deels toegang krijgen tot live-content, zoals Europees voetbal.

RTLXL en Videoland

Ook de Nederlandse RTL-zenders kun je zonder betaling terugkijken via RTL XL of de gelijknamige app. Een deel van het tv-aanbod is online te zien. Terugkijken kan tot 7 dagen na uitzending. Wil je meer on demand kijken? Dan is een gratis account aanmaken nodig. Live RTL kijken, met een ruim aanbod van films en series erbij, kost vanaf 4,99 per maand (na 14 dagen gratis op proef). Dan ben je geabonneerd op Videoland. Dat is de Nederlandse tegenhanger van streamingdiensten als Netflix, Disney Plus en Amazon Prime Video. Steeds meer Nederlanders hebben twee of meer van dit soort abonnementen afgesloten, bleek onlangs.

Ruim Nederlands aanbod via NLZiet

Voor een combinatie van de hierboven genoemde opties hebben de Nederlandse publieke en commerciële zenders de handen ineengeslagen. Voor een maandbedrag van 7,95 euro kijk je naar NLZiet. Hierin zijn de Nederlandse zenders via één app te bekijken via tv, pc, tablet of smartphone. NPO, RTL en SBS/Talpa. De regionale Publieke Omroepen doen ook mee.

Buitenlandse zenders

Veel buitenlandse zenders, die je normaal in je basispakket terugvindt, zijn via internet te bekijken. Soms live en soms kun je alleen terugkijken. Stuit je op een ‘geoblock’, omdat ze aan je ip-adres zien dat je uit een buitenland komt, en kun je een programma niet kijken? Dan is een VPN-verbinding een optie. Het virtuele privénetwerk (VPN) wordt door steeds meer mensen gebruikt. Hiermee omzeil je dat de toegang tot programma’s wordt geblokkeerd op basis van je locatie.

Zenders via satelliet

Een oplossing die een flinke eenmalige financiële investering vereist, is tv-kijken via de satelliet. Je krijgt dan een aanbod van honderden gratis (free to air) tv- en radiozenders die je zonder abonnement kunt zien of beluisteren. Daarvoor moet je uiteraard wel over een schotel en satellietontvanger beschikken. Reken op een investering van minstens enkele honderden euro's. BVN, met programma's van de NPO en Vlaamse VRT, is gratis te ontvangen via satelliet. Ook veel Britse en Duitse zenders pluk je gratis uit de lucht. Voor een compleet aanbod van Nederlandse publieke en commerciële zenders moet je alsnog een betaald abonnement afsluiten bij een provider zoals CanalDigitaal. Dan krijg je toegang tot een 'ouderwets' zenderpakket, per satelliet.

Kortom

Met een beetje creativiteit kun je online gratis veel van het Nederlandse zenderaanbod on demand bekijken. Met behulp van moderne streaming middelen zoals Airplay en Chromecast bekijk je de meeste programma’s en bijvoorbeeld YouTube ouderwets op je tv. Moderne tv's hebben vaak al een ruim aanbod aan apps voorgeprogrammeerd staan, waarmee je ook nog betaald of gratis tv kunt kijken.

Kijk je daarnaast veel naar Netflix, Disney Plus, Amazon Prime Video of een andere video on demand-dienst met series en films? Dan kom je tot een goed gevulde tv-avond.
Om in de buurt van het standaard zenderpakket van een provider te komen, is met name voor buitenlandse zenders (VRT, ARD, ZDF, BBC etc.) meer moeite vereist. Niet iedereen kan of wil een VPN-verbinding gebruiken, omdat die vaak nodig is om een ‘geoblock’ te voorkomen.
Vind je graag de BBC, Vlaamse, Duitse en diverse andere zenders terug op je afstandsbediening? Of vind je het fijn om een rondje te zappen? Dan kun je vast blijven houden aan het (betaalde) zenderpakket van je provider of het over een andere boeg gooien door te investeren in een satellietaansluiting.
Bronnen: NPO, RTL, Talpa, KPN, Frequentieland, VPNgids

artikel geüpdatet juli 2021
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (23)

Willem52
Willem5216 jan. 2023 - 0:17

Ook IPTV is nog een optie buiten het dure traditioneel abonnement

Safa
Safa5 aug. 2021 - 21:27

Ik wil graag naar mpo4 kijken, wat is de goedkoopste manier??

jankoper
jankoper10 jul. 2021 - 12:18

Hallo , kun je probleemloos W40 ook voor de fietsketting gebruiken ? bvd., Leo

Huubmontesa
Huubmontesa7 jul. 2021 - 10:33

Ik woon in het zuiden van ons land en haal met een Yagi-antenne van 1 meter hoog en een DVB-T2 kastje ongeveer 50 NL, B en D-zenders vrij binnen met een gelijke kwaliteit als Ziggo-digitaal. Helaas zitten de overige Duitse zenders nu achter een decoder.

Ton 1960
Ton 19607 jul. 2021 - 9:31

ik zou graag een abonnement willen dat ik zelf samen kan stellen ,je word nu verplicht een zenderpakket af te nemen met tientallen zenders waar je nooit naar kijkt

1 Reactie
Opa Eus
Opa Eus9 jul. 2021 - 14:10

Ook ik zou dat wel willen en met mij heeeeeeeeeeeeeeeeeeel veel meer mensen die (nog) afhankelijk zijn van de aanbieders als Ziggo etc.

Dannyve
Dannyve13 apr. 2021 - 10:58

Nou nlziet probeer jullie te bellen na 20 min wordt telefoon gewoon verbroken via facebook geprobeerd maar ook dan scheuven ze alles af is gewoon oneerlijk wat ze nu doen wel betalen maar geen goeden service het happerd valt uit soms laad hij programma.s niet wat moet ik nou doen.

frelju
frelju22 apr. 2020 - 18:02

k wil kijken via DVB-T2 heb een antenne gekocht bij kpn welke ze ook bij digitenne gebruiken maar krijg niets te zien kan geen zenders vinden geen publieke zenders althans, model tv is een lg oled 55b9pla en volgens mij kan dat model DVB-T2 ontvangen zou het komen dat deze antenne 5volt spanning moet hebben of is dat niet zo heb de antenne bij het raam gezet weet iemand een antwoord hierop ?

2 Reacties
HGRH
HGRH7 jul. 2021 - 9:43

Antenne moet inderdaad wel actief zijn (blauw ledje bij de aansluiting) Voor verdere info misschien "even kijken" op het KPN forum? Er is daar heel veel info te vinden o.a. over Digitenne.

lampje1watt
lampje1watt7 jul. 2021 - 19:08

De active antennes hebben voeding nodig. Probeer anders een passive antenne. Strip van het einde van een coaxkabel ongeveer 15 cm van de buitenste isolatie en afscherming, zet dat uiteinde buiten. Antenne buiten opstellen; veel huizen zijn tegenwoordig goed geïsoleerd (met oa folie) en hr glas meestal een coating heeft, dit maakt dat er mogelijk weinig signaal binnenkomt. Recent is DVB veranderd is de ontvanger nog geschikt?

sinisterchef
sinisterchef22 apr. 2020 - 17:57

Waarom zo moeilijk doen Waarom zo je geen tv meer Als 3300 zenders van over de gehele wereld via Smart tv dit kan je doen via Samsung tv of Lg tv of via een android kastje moet wel verbonden zijn via internet de kosten voor het kastje is +/- € 90 eenmalig en dan een abonnement vanaf € 60 per jaar ik doe dit al jaren heb alleen internet en voor de rest geen tv pakketten of vaste telefoon het is eenmalige investering van het kastje en dan 1x per jaar een abonnement vanaf € 60 tot een heel uitgebreid pakket van 10.000 zenders voor € 120 maar dat is nog steeds goedkoper dan een abonnement bij ziggo of andere aanbieders.

4 Reacties
petram
petram28 dec. 2020 - 6:54

En over wat voor kastje heb je het dan

Joop Gobes
Joop Gobes7 jul. 2021 - 10:21

Hello Sinisterchef. Kan je me er hier meer over vertellen en hoe dit heet en waar te kopen? Ik heb in vele landen gewoond dus interessant voor mij. Je kan me bereiken op: jgobeschina@gmail.com

Opa Eus
Opa Eus9 jul. 2021 - 14:12

Zou ook wel de naam willen weten van zo'n kastje.

Alida123
Alida1231 feb. 2022 - 20:19

Beste sinisterchef,Zou je iets meer kunnen vertellen over dat wat je gebruikt? En ook over dat abonnement vanaf 60 euro per maand?

Boesta
Boesta22 apr. 2020 - 16:18

Een VPN service werkt heel erg vaak ook niet. Als de (buitenlandse) contentaanbieders het doorhebben zetten ze de VPN service op een zwarte lijst. Sommige VPN service veranderen dan van bv IP-adres. maar dat is een soort van kat en muis spelletje. je kunt niet gewoon zonder veel gedoe ongestoord kijken...

evertgd
evertgd22 apr. 2020 - 13:51

TV kijken via de computer. Dat noemen wij refo's ook wel 'refo-tv.' :-)

su0229
su022922 apr. 2020 - 13:01

Helaas kun je geen abonnement afsluiten bij Fox Sports. Daar heb je altijd een traditioneel TV-abonnement voor nodig. Ik zou aan NLZiet en Fox genoeg hebben, maar dat kan dus niet. 

Engelse drop
Engelse drop22 apr. 2020 - 12:30

Wordt toch heel weinig tegen gedaan.

reivi22
reivi2222 apr. 2020 - 12:22

Satelliet tv is bijna uitgesloten daar woningcorporaties een verbod hebben ingesteld om schotels te plaatsen.

3 Reacties
1paul
1paul22 apr. 2020 - 15:01

los op een standaard in je tuin of op je balkon neerzetten kan ook....

tenormin
tenormin22 apr. 2020 - 15:52

Mag bij ons ook niet maar er staan er genoeg op de balkons hier, zijn niet te zien, ze hoeven ook niet meer zo uit te steken als vroeger.

lampje1watt
lampje1watt7 jul. 2021 - 19:14

Kwam ooit deze tip tegen; Schotel 'op de kop' zetten, zodat het op een tafel lijkt. Uitrichten is dan misschien wel wat lastiger. Nadeel, neemt meer ruimte op balkon.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!