Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Telers spuiten koper op bio-aardappelen

09-08-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
930z520 Platteland
Aardappelboeren gebruiken koper als bestrijdingsmiddel op biologische aardappelen. Dat bevestigt controle-organisatie Skal, die toeziet op biologische teelt in Nederland, na berichtgeving van vakblad Boerderij.
Misbruik
Koperoxichloride, zoals de stof voluit heet, is giftig en schadelijk voor het milieu en mag sinds 2000 niet meer worden gebruikt als bestrijdingsmiddel. Wel mag het middel nog in zeer beperkte doseringen worden gebruikt als bladmeststof. Boeren maken volgens Skal misbruik van die uitzondering door koper in verhoogde doseringen heimelijk als bestrijdingsmiddel te gebruiken.
Imagoschado bij de consument
Boeren hebben dit jaar buitengewoon veel last van aardappelziekte phytophthora. Dat is voor Skal geen excuus om koper in te zetten. Het gebruik van koper als gewasbeschermingsmiddel past volgens de organisatie niet bij de uitgangspunten van de biologische sector en het kan leiden tot imagoschade bij de consument.
Juridisch niet aan te tonen
De VVD heeft Kamervragen gesteld over het gebruik van koper in de sector. De partij wil van de staatssecretarissen Martijn van Dam (Economische Zaken) en Sharon Dijksma (Milieu) weten wat ze ervan vinden dat Skal zegt niet te kunnen handhaven omdat eventuele overtredingen niet juridisch aan te tonen zouden zijn. Kamerlid Helma Lodders vraagt zich ook af of de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) niet kan ingrijpen.
Geen preventieve maatregelen
Albert Heijn laat de komende tijd controles uitvoeren om na te gaan of bio-aardappelen koperresten bevatten, maar gaat niet over tot andere preventieve maatregelen. ,,We kennen onze telers en die houden zich aan de wet, maar er is nu een roep om strengere controles. Mocht blijken dat er toch iets aan de hand is, dan nemen we vervolgstappen", zegt een woordvoerder. Branchegenoot Jumbo wilde niet direct reageren. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (1)

Lomito
Lomito9 aug. 2016 - 17:05

Mijn scepsis tegenover duurzaamheidskeurmerken wordt hier weer mee gevoed. Vergelijk met zogenaamd duurzame kweekvis die met veel antibiotica wordt bijgevoerd. Gelukkig zijn er nog verse producten zonder keurmerk verkrijgbaar zodat we nog natuurlijke voeding kunnen gebruiken. Rond deze tijd is de moestuin met alles onbespoten ook een belangrijke bron van gezond en keurmerkloos eten.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!