Kassa

Telefoonscherm vormt betrouwbare coronatest, ontdekken onderzoekers

23-06-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1996 keer bekeken
  •  
calling
Met het scherm van je mobiele telefoon kun je heel goed vaststellen of je corona hebt. Britse onderzoekers ontdekten dat monsters van telefoondisplays een even duidelijk antwoord geven de veelgebruikte PCR-test. Bij die test krijgen mensen een staafje in de neus en mond.
De methode, die Phone Screen Testing (PoST) genoemd wordt, is ontwikkeld door een team van University College in Londen. 

Virusdeeltjes

Besmette personen die praten terwijl ze hun telefoon tegen hun oor houden, laten virusdeeltjes achter op het scherm. Ook mensen die met oortjes in bellen kunnen sporen achterlaten, bijvoorbeeld via de vingers waarmee ze swipen.
Het maakt het telefoonscherm een prima testalternatief, stellen de onderzoekers die hopen dat meer mensen hierdoor bereid zijn om zich te laten testen. Een eventuele telefoontest is namelijk minder ingrijpend is dan teststokjes in neus en mond steken. Bovendien is de testmethode goedkoper voor arme landen, waar minder mensen gevaccineerd zijn tegen het virus en dus meer mensen nog kans lopen besmet te raken.
Coronabesmettingen worden momenteel vooral vastgesteld met slijmmonsters uit neus en keel. Het is ook mogelijk om in het bloed te zoeken naar antistoffen tegen het coronavirus, om duidelijk te maken of iemand besmet is geweest. Daarnaast zijn er ademtests en China heeft soms anale coronatests uitgevoerd, onder meer bij Amerikaanse diplomaten. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!