Kassa

Telefoneren in het buitenland? Dit is alles wat je moet weten over roaming

30-01-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
9611 keer bekeken
  •  
bellen telefoon 1127

Ook wanneer je in het buitenland bent wil je soms even de route opzoeken op je favoriete navigatie-app, of reviews opzoeken van een restaurant. Maar in het buitenland gelden er doorgaans andere regels voor jouw telefoon- of internetabonnement. Je provider en het land dat je bezoekt hebben invloed op de uiteindelijke rekening die je krijgt, en je wilt niet voor onverwachte kosten komen te staan!

Bij bellen en internetten in het buitenland gebruik je het mobiele netwerk van een andere provider. Dat heet roaming. Bij mobiel internet wordt dat ook wel dataroaming genoemd. Zodra er sprake is van roaming, gelden er andere regels dan in Nederland. Standaard staat je roaming uit, maar zoek dus van tevoren uit wat dat roamen je gaat kosten!

Binnen de EU

De telefoon- of internetkosten die je binnen de EU maakt zijn bepaald door het Europees Parlement en de Raad van Ministers. Binnen de EU hoef je over het algemeen geen extra kosten te betalen voor roaming. Dat betekent dat je met je Nederlandse bundel kunt bellen en internetten in een ander EU-land. Je hebt dus geen extra kosten meer bovenop je abonnement. Echter bestaan hier wel uitzonderingen voor.

Redelijk verbruik

In de Europese wetgeving is namelijk een fair use policy (redelijk verbruik) opgenomen. Hierin mag de provider een maximaal gebruik van data in het buitenland opnemen. Wanneer je dus bijvoorbeeld voor lange tijd in het buitenland bent, kan je hierover een mailtje ontvangen. Deze clausule is opgenomen om misbruik van deze regeling tegen te gaan voor mensen met een 'unlimited' abonnement. Dat maximale verbruik verschilt echter wel per provider. De provider mag je, wanneer je dus teveel verbruikt in het buitenland, een extra toeslag opleggen. Die toeslag mag maximaal €2,00 + BTW per teveel gebruikte GB zijn. 

Maximum per provider:
  • T-Mobile en Tele2 heeft  'Unlimited'-abonnement waarbij je in Nederland onbeperkt kunt internetten. In een ander EU-land mag je 27GB gebruiken.
  • KPN 'Roam like home' heeft binnen de EU geen limiet. Je kan internetten zolang je bundel het toelaat. Wel kunnen ze vragen naar je 'duurzame band' met Nederland, zodat je niet stiekem in het buitenland woont. 
  • Vodafone stelt beperkingen aan het gebruik in het buitenland. Je mag maximaal 40GB gebruiken om te internetten. 

Ook kunnen providers aangeven hoe lang je je Nederlandse abonnement mag gebruiken in het buitenland. Zien providers dat je je abonnement 4 maanden achter elkaar vaker in het buitenland gebruikt dan in Nederland? Dan mogen ze daar kosten voor in rekening brengen. 

Buiten de EU

Buiten de Unie is het een heel ander verhaal. Daar zijn geen afspraken over gemaakt met providers, dus zij mogen in rekening brengen wat ze willen. Buitenlandse netwerken sturen de Nederlandse providers hoge rekeningen voor het mobielgebruik van de klanten in het buitenland.

prnt scrn consumentnebond

© Consumentenbond

Ga je dus op reis? Zorg goed dat je bij je provider informeert en zoek uit wat tijdens zo'n tripje met gematigd telefoongebruik gaat kosten. Het kan namelijk goed zijn dat het aanschaffen van een lokale simkaart goedkoper is dan het betalen van een toeslag.

Bron: Europa.eu/Consumentenbond

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (4)

Gart
Gart1 feb. 2023 - 12:28

Sinds jaar en dag gebruik ik al VoIP-bellen, ook binnen Nederland. Als ik maar een internetverbinding heb, bel ik altijd tegen het laagste tarief. Er is een grote keuze aan VoIP-providers. Kies er een met de laagste tarieven voor bellen naar het land van je voorkeur. Die tarieven gelden dan onafhankelijk van het land van waaruit je belt. Ik gebruik FreeVoipDeal (en bel daarmee ook gratis naar vaste nummers in veel landen) in combinatie met de app "mobilevoip" op mijn smartphone.

Kosgr
Kosgr1 feb. 2023 - 11:31

Waarom als ik van Nederland naar België moet ik buiten mijn bundel extra betalen? Van België of een andere EU land naar NL gewoon afgeschreven wordt uit mijn bundel!

j@ck
j@ck1 feb. 2023 - 10:36

Als ik in Gambia ben betaal ik €2,50 per minuut. Ik heb speciaal een oude telefoon bij me waarin ik een lokale simkaart heb. Daar bel ik daar alles mee en bel ik naar huis voor weinig geld. Voor een paar euro heb je daar een kaart en kan je heel wat afbellen. Omdat ik er vaak kom houd ik mijn kaart met nummer. Als je op vakantie komt of een enkele keer koop jee kaart met nummer en als je weggaat geef je de kaart aan een Gambiaan. Die heel blij en het kost je haast niets.

snrwo1
snrwo130 jan. 2023 - 15:17

blijft natuurlijk wel vreemd dat je buiten de EU met een tarief wordt geconfronteerd dat (veel) hoger zou zijn dan de lokale provider aan zijn eigen klanten rekent. Binnen de EU is dat nu opgelost. Je kunt dus best een lokaal sim kaartje met (prepaid) kopen voor gebruik tijdens je verblijf in dat land.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!