Kassa

Telecomreuzen gedaagd om 'gratis' mobieltjes

15-02-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
consumentenbond logo930x520
De Consumentenbond sleept telecombedrijven KPN, T-Mobile, Vodafone en Tele2 voor de rechter in de strijd tegen de omstreden telefoonabonnementen met 'gratis' mobieltje. De bond wil dat ze consumenten gaan compenseren vanwege de volgens hem misleidende verkoop van die pakketten.

Leningen

Uit een eerdere uitspraak van de Hoge Raad volgt volgens de belangenbehartiger dat de providers jarenlang de wet overtraden door te werken met all-inprijzen, waarin geen uitsplitsing werd gemaakt voor belkosten en de prijs van een telefoon.
Dit soort pakketten zouden in feite een soort leningen voor de toestellen zijn, maar omdat dit nooit goed is gecommuniceerd zouden klanten de kredietovereenkomsten volgens de bond kunnen vernietigen. De aanbieders zouden dan de waarde van het toestel en de betaalde rente moeten terugbetalen.

Rechtszaken

De kwestie speelt al langer en heeft ook al tot meerdere individuele rechtszaken geleid. Nu wil de Consumentenbond door de rechtbank laten verklaren dat al deze contracten deels vernietigbaar zijn. Dat zou volgens de bond de weg vrij maken voor een collectieve compensatieregeling.
Hoeveel mensen in deze zaak precies gedupeerd zijn en om hoeveel geld het gaat, is nog niet duidelijk. ,,Het zou de sector sieren als ze zelf met een passende regeling zou zijn gekomen, maar kennelijk zijn er lange en kostbare procedures nodig om te voorkomen dat gedupeerden met lege handen blijven staan'', aldus Bart Combée, directeur van de Consumentenbond.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (6)

driftkikker
driftkikker28 feb. 2018 - 15:31

Hieronder krijg ik een reactie toegedicht op een door mij gezonden reactie. Echter... ik weet heel niet waar dit over gaat, ik heb niets met mobieltjes. Misbruik van mijn naam of is er nog een tweede driftkikker??Ik zou het eens zijn met ene BjS!??

tijger1
tijger117 feb. 2018 - 11:27

Blijkbaar waren die klanten dan volkomen achterlijk dat ze niet konden zien dat een abonnement zonder mobieltje stukken minder duur was dat abonnementen met mobieltje. Hoe zou dat toch komen? “Gedupeerden” laat me niet lachen. 

driftkikker
driftkikker16 feb. 2018 - 13:11

in principe helemaal eens met BjS echter.. niet iedereen is zo slim om dit uit te rekenen, waarom zouden er dan toch zo veel mensen zijn die in die aanbiedingen stappen.? Dus...Consumentenbond vraag om een rechtsgeldige uitspraak.

1 Reactie
latevogel
latevogel28 feb. 2018 - 14:46

Hoe kan het dat jij het eens bent met BjS? Zo zie je weer dat niet iedereen goed leest wat er staat. Deze BjS beweert het tegenovergestelde van jou!

BjS
BjS16 feb. 2018 - 12:26

Werkelijk, ik vind dat de Consumentenbond zich druk maakt om niets, iedereen snapt toch hopelijk wel dat die telefoons echt niet "GRATIS" waren, maar dat je dat bedrag betaalde in je abonnement. Ik hoop dat de Consumentenbond deze rechtszaak niet gaat winnen, want dan zullen de klanten deze "compensatie" toch alleen maar weer zelf op moeten hoesten door prijsverhogingen om deze compensaties te kunnen bekostigen...

1 Reactie
latevogel
latevogel28 feb. 2018 - 14:42

Nee, Ik snapte dit toen niet, dacht echt dat ze gratis waren,......  Ahum.... Maar even serieus, het gaat erom wat men pretendeerde in de advertenties en daar 'wringt de schoen'. Men werd in feite niet goed voorgelicht. En hoe de consument daarop reageert, dat staat buiten de discussie.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!