Kassa

Telecomindustrie maakt vuist tegen iPhone

15-02-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
iphone_09.jpg
Een grote groep telecombedrijven gaat een open platform ontwikkelen voor softwareprogramma's op mobiele telefoons. Daarmee willen ze een vuist maken tegen de sterke positie die Apple heeft met zijn App Store voor de iPhone.
De alliantie bestaat uit 24 telecomaanbieders, waaronder giganten als Vodafone, Deutsche Telekom en NTT DoCoMo. De mobieltjesfabrikanten Samsung, LG en Sony Ericsson ondersteunen ook het initiatief, zo maakten ze maandag bekend op het Mobile World Congress in Barcelona.
Volgens de initiatiefnemers is de softwaremarkt voor mobiele telefoons nu te gefragmenteerd. De bedrijven zeggen samen meer dan drie miljard klanten te kunnen bereiken.
Apple begon in de zomer van 2007 met de verkoop van software voor de iPhone. De App Store van het Amerikaanse concern is een groot succes. In totaal zijn er meer dan 140.000 softwareprogrammaatjes te verkrijgen. Andere mobieltjesfabrikanten zijn ook softwarewinkels begonnen, maar die zijn nog lang niet zo succesvol.
Nokia en Intel introduceren MeeGo Technologiebedrijven Nokia en Intel willen hun besturingssystemen voor de mobiele telefoon samenvoegen onder de naam MeeGo. Hiermee willen ze concurrentie van andere nieuwkomers in de industrie, zoals Google en Apple het hoofd te bieden.
Beide fabrikanten baseren hun software op Linux, software waarvan de broncode vrij op internet te verkrijgen is. Behalve op mobiele telefoons moet de software ook geschikt worden om op andere apparaten te draaien, zoals televisies en autoradio's.
Het idee achter het platform is dat de gebruiker overal bij zijn persoonlijke programma's en gegevens kan. Een eerste versie van MeeGo moet in het tweede kwartaal beschikbaar komen. ANP

Meer over:

iphone, diginieuws
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!