Tele2 toch niet op de kabel
17-08-2010
• leestijd 3 minuten
Het is Tele2 niet gelukt om televisie via de kabel van Ziggo en UPC aan te bieden. Het College van Beroep voor het Bedrijfsleven heeft daar een stokje voor gestoken.
De OPTA (de waakhond van de telecommarkt) had eerder juist toestemming gegeven voor kabeltv via Tele2. UPC en Ziggo moesten daarvoor verplicht hun kabel openstellen voor Tele2, maar dat is nu dus door het College van tafel geveegd.
Eindelijk concurrentie
De uitspraak komt op een moment dat Tele2 begonnen was de Nederlandse markt open te breken. De twee grootste kabelbedrijven van Nederland, UPC en Ziggo, zouden concurrentie krijgen van deze onderneming, die lage tarieven in het vooruitzicht stelde. Tele2 wilde gebruik gaan maken van de kabels van Ziggo en UPC om zo zelf een pakket van zenders aan te kunnen bieden aan de tv-kijkers. Een meerderheid in de Tweede Kamer wilde dat die vorm van concurrentie ook mogelijk zou worden op de tv-kabel.
Tele2 niet direct weg
Of de toetreding van Tele2 nu helemaal van de baan is, is nog niet zeker. Een woordvoerder van Ziggo laat aan Kassa weten Tele2 niet direct van de kabel te zullen "gooien". "We gaan met ze praten om te zien óf en hoe we nu verder gaan". UPC lijkt niet verder te willen met Tele2.
Dure reclamecampagne
De mislukte toetreding van Tele2 tot de kabel heeft het bedrijf veel geld gekost. Naast een dure landelijke reclamecampagne, werd Tele2 ook nog eens veroordeeld tot het rectificeren van een fout in die reclame. Die rectificatie moet nog komen, en kost Tele2 waarschijnlijk ook veel geld. Bovendien heeft Tele2 volgens ingewijden in de telecommarkt nog maar 1.400 klanten geactiveerd voor haar tv-dienst.
Consumentenbond
De Consumentenbond roept de minister van Economische Zaken en de Tweede Kamer op alsnog te komen tot concurrentie op de tv-kabel, nu de rechter daar een stokje voor heeft gestoken. Consumenten die zelf willen kiezen voor een aanbieder van kabeltelevisie, staan volgens de bond in de kou: ,,De kabelmarkt blijft voorlopig een monopoliemarkt waarbij consumenten alleen kabeltelevisie kunnen kijken bij de regionale kabelaanbieder.'' Volgens de Consumentenbond laten de kabelbedrijven hun prijzen al jaren exorbitant stijgen, terwijl hun klanten hetzelfde zenderaanbod houden. Er zijn wel alternatieven voor het kijken naar televisie via de kabel, zoals Digitenne of satelliettelevisie, maar dat heeft gevolgen voor de kwaliteit, de prijs en het zenderaanbod, zegt de Consumentenbond.
Reactie OPTA
Omdat consumenten niet kunnen overstappen naar een andere kabelexploitant oordeelde
OPTA
onlangs dat er sprake is van regionale markten met regionale machtsposities. De rechter heeft nu, kort gezegd, geoordeeld dat er sprake is van een nationale markt omdat er landelijke alternatieven zijn zoals TV via glasvezel, satelliet of Digitenne. Daarmee is OPTA’s analyse van de tv-markt vernietigd en zijn de maatregelen die OPTA heeft genomen om de tv-kabel te openen komen te vervallen. Tegen deze uitspraak is geen hoger beroep mogelijk.
OPTA onderzoekt nu of de uitspraak van de rechter nog ruimte biedt voor vervolgstappen of dat de opening van de tv-kabel met de uitspraak definitief ongedaan is gemaakt. OPTA neemt hier op korte termijn een beslissing over.
Bron: ANP/Kassa
Lees hier meer:
Tele2 begint petitie