Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Tele2 klanten gebeld door Cubaans nummer

06-03-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1190 keer bekeken
  •  
laptop telefoon 930 520
Had jij een gemiste oproep van een Cubaans telefoonnummer de afgelopen dagen? Dan was je niet de enige. Die telefoontjes komen van oplichters. Deze vorm van fraude wordt wangiri-fraude genoemd en komt uit Japan. Het betekent iets als 'één rinkel'.

Terugbellen is erg prijzig

Oplichters laten je telefoon heel kort overgaan. Het nummer dat je belt is Cubaans en begint met +53 (0053). Als je terugbelt, word je verbonden met een buitenlands servicenummer. Zo'n nummer kan zomaar enkele euro's per minuut kosten. Door het gebruik van geluidsbandjes lijkt het alsof er nog niet is opgenomen, of dat er al is opgehangen. Daardoor blijf je langer aan de lijn en tikt de teller gewoon door.

Tele2-klanten vaak slachtoffer

De meeste mensen die dit weekend gebeld werden, zijn klant bij Tele2. Wangiri-fraude komt meestal in golven, zegt Tele2-woordvoerder Robin Janszen tegenover de NOS. Het is volgens hem niet ongebruikelijk dat er tijdens zo'n golf tienduizenden mensen gebeld worden. 

Wat moet je doen?

Tele2 adviseert om eerst zelf het nummer te blokkeren in je telefoon als je ziet dat je door een onbekend buitenlands nummer gebeld bent. "Wanneer je dit nummer daarna ook meldt bij je provider, kan die ervoor zorgen dat niemand in hun netwerk het nummer meer terug kan bellen. Meer kunnen providers niet doen," zegt Janszen. 

“Hoe komen die mensen aan mijn nummer?”

"De nummers worden gegenereerd door een computer. Die varieert dan bijvoorbeeld met de laatste cijfers van een telefoonnummer," zegt Tim Wijkman van Telecompaper. "Deze keer hadden ze blijkbaar een cijferreeks van Tele2 te pakken." Ook als je vroeger Tele2-klant was en nu bent overgestapt met nummerbehoud, kon je dit keer dus gebeld worden. 

Niet opnemen

De meeste providers waarschuwen op hun website voor dit soort belletjes en leggen uit wat je het beste kunt doen: niet opnemen en niet terugbellen.

Provider vergoedt geen kosten

Heb je teruggebeld naar het buitenlandse nummer en kosten gemaakt? De provider doet er niets aan, helaas. "Wij betalen ook kosten om jou in verbinding te brengen met dat nummer. Het is heel vervelend, maar uiteindelijk ben jij degene die besluit om te bellen", zegt Janszen.
Bron: NOS/Tele2

Meer over:

telefoon, tele2, bellen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!