Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Tekst in prospectus Crédit Agricole al 3 jaar eerder gebruikt dan tot nog toe bekend

19-05-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
credit agricole 930
Dit seizoen berichtte Kassa al over dochterondernemingen van Crédit Agricole. De Nederlandse tak van de Franse grootbank rekent torenhoge rentes over doorlopende kredieten. Die rente was in het geval van Gerard de Graauw te hoog volgens het KiFiD, het Klachteninstituut voor Financiële dienstverlening. De bank moet De Graauw zo'n 34.000 euro terugbetalen.
Prospectus
De uitspraak van het KiFiD draait om een zin in het prospectus, de brochure van de lening. Daar staat dat de rente mee verandert met de ‘rentestand op dat moment’. Volgens het KiFiD is het logisch dat De Graauw op basis van die tekst verwacht dat zijn rente meebeweegt met de marktrente die banken onderling aan elkaar rekenen. Maar dat heeft de bank bij Gerard de Graauw niet gedaan. Terwijl de marktrente omlaag gaat, gaat de rente die hij moet betalen over zijn doorlopend krediet juist omhoog.
1999
Nu blijkt dat de zin in het prospectus van De Graauw al veel eerder is gebruikt door dochters van Crédit Agricole dan tot nog toe bekend was. Kassa ontvangt een prospectus dat een consument kreeg bij het afsluiten van een doorlopend krediet in 2001. Bij advocaat Rob Leijssen meldt zich een gedupeerde die al in 1999 de lening sloot. Ook daarbij ontving de klant een brochure met een vergelijkbare zin als die in de zaak van De Graauw. Dat is 3 jaar eerder dan tot nu toe bekend. Dat betekent dat meer klanten aanspraak kunnen maken op compensatie voor te veel betaalde rente.
Nederlandse Voorschotbank
Van de Nederlandse Voorschotbank is een andere tekst opgedoken die gevolgen kan hebben voor de hoogte van de rente die de bank mocht rekenen. Bij deze dochter van Crédit Agricole is nog geen prospectus of andere tekst gevonden die vergelijkbaar is met de zin uit zaak De Graauw.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!