Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Tekort hoogopgeleide IT'ers wordt groter'

26-11-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
computer_10.jpg
Het tekort aan hoogopgeleid IT-personeel neemt toe. Volgens het economisch bureau van ABN AMRO neemt de vraag naar mensen met specialistische kennis op dit gebied toe als gevolg van het economisch herstel in het land.
Vacatures
In de eerste helft van dit jaar kwamen er in totaal 28.258 IT-vacatures bij. Dat komt neer op een stijging van 23 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Door de automatiseringsgolf bij bedrijven en de digitalisering van de samenleving zijn er sinds 2011 elk kwartaal gemiddeld ruim 11.000 nieuwe vacatures voor IT-gerelateerde beroepen bijgekomen.
Te lage aanwas
ABN AMRO constateert dat de aanwas op de arbeidsmarkt te laag blijft om het aantal beschikbare banen op te vullen. Ook sluit de inhoud van informaticastudies niet altijd aan op wat in de praktijk van IT'ers wordt verwacht. Een groot deel van de vacatures blijft hierdoor openstaan, aldus de bank.
Omscholen
Overheid en bedrijfsleven doen er volgens de economen verstandig aan om het omscholen van bestaand personeel tot IT-specialist nadrukkelijker te stimuleren. Ook is er een overschot aan IT-studenten op middelbaar niveau en die moeten naar een hoger niveau worden getild.
De IT-sector laat de laatste tijd meer groei zien dan de rest van de economie. Bij bedrijven uit andere branches is veel vraag naar de producten en diensten van softwareontwikkelaars, data-analisten en experts op het gebied van clouddiensten en cyberveiligheid.
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!