Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Tekort aan vaccins voor buiktyfus

02-10-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
dokter_05.jpg
Op korte termijn is in Nederland vermoedelijk geen vaccin meer beschikbaar voor buiktyfus. Dat meldt het Landelijk Centrum Reizigersadviezen dinsdag. Oorzaak is een wereldwijd leveringsprobleem. Ook andere landen zitten dus met een tekort.
Reizigers met risico
De nu nog beschikbare vaccins worden gegeven aan reizigers die het meeste risico lopen, zo zegt het LCR. Daarbij worden de richtlijnen van het LCR aangehouden. Mensen die zonder vaccinatie voor buiktyfus op reis gaan, moeten in overleg met een deskundige (huis)arts hygiënische maatregelen nemen om besmetting te voorkomen.
Productiefout
Het tekort komt door een fout in de productie, waarbij werd geconstateerd dat een paar vaccins te weinig antigen bevatten, waardoor een hele groep is afgekeurd. In India, Pakistan en Bangladesh lopen Nederlandse reizigers het vaakst buiktyfus op. Zolang er nog vaccin is worden reizigers gevaccineerd als zij langer dan 2 weken in het bewuste gebied verblijven.
Aanpassing indicatiestelling
Voor andere landen is de indicatiestelling aangepast. Mensen die op reis gaan naar een land met een verhoogd risico op buiktyfus, moeten in overleg met een deskundige (huis)arts bespreken of zij voor vaccinatie in aanmerking komen.
Geen reden tot annulering
,,Buiktyfus is een ziekte veroorzaakt door een bacterie'', aldus een woordvoerder van het LCR. ,,Maar een bacterie kun je met antibiotica behandelen.'' Volgens de woordvoerder is het niet verkrijgbaar zijn van het vaccin voor buiktyfus in het algemeen geen reden om een reis te annuleren. Mensen die zonder vaccinatie op reis gaan, kunnen door het nemen van hygiënische maatregelen de kans op besmetting aanzienlijk verkleinen. ANP

Meer over:

ziekte, diginieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!