Kassa

'Tekort aan medicijnen door preferentiebeleid'

07-03-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
medicijnen 930x520
Nederland heeft een van de grootste tekorten aan geneesmiddelen in heel Europa, blijkt uit een onderzoek van adviesbureau Berenschot in opdracht van apothekersorganisatie KNMP.

'Kleine en niet flexibele markt'

Volgens de onderzoekers komt dat vooral doordat de Nederlandse geneesmiddelenmarkt relatief klein is en ,,niet flexibel''. Daarbij zijn de prijzen van medicijnen hier relatief laag. Om die reden is ons land voor veel medicijnfabrikanten onaantrekkelijk.

Preferente medicijnen 'risico voor patiënt'

De tekorten aan onder meer pijnstillers en bloedverdunners van bepaalde merken doen zich vooral voor bij de zogeheten preferent aangewezen geneesmiddelen. Daarbij wordt alleen één goedkoop geneesmiddel vergoed door de zorgverzekeraar. Voor patiënten brengt het huidige voorkeursbeleid risico's met zich mee zoals ,,medicatiefouten en een lagere therapietrouw''. Dat komt omdat ze gedwongen worden om over te stappen op andere merken bij een tekort.

'Dagelijks hinder voor patiënten'

,,We ervaren dagelijks in de apotheek dat de patiënt hinder ondervindt van het preferentiebeleid. Het zijn de apothekers die continu met veel kunst- en vliegwerk aan oplossingen moeten werken'', zegt Gerben Klein Nulent, voorzitter van de KNMP. Berenschot adviseert dat het huidige preferentiebeleid wordt versoepeld en vereenvoudigd. Berenschot/ANP
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!