Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Tekort aan mannelijke stamceldonoren: stichting begint campagne

07-06-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
108 keer bekeken
  •  
Ziekenhuisbed bed ziekenhuis
Het aantal mannen in de groep Nederlandse stamceldonoren is ondervertegenwoordigd, en dat terwijl ze vaak het meest geschikt zijn voor donatie. Stichting Matchis start daarom deze week en campagne waarin mannen tussen de 18 en 35 wordt opgeroepen om donor te worden.
In Nederland staan op dit moment ruim 357.000 stamceldonoren geregistreerd. 220 mensen doneren jaarlijks daadwerkelijk hun stamcellen. Het doel van de campagne is om 20.000 nieuwe inschrijvingen voor stamceldonoren te werven. De twee voetballers schrijven zichzelf in als stamceldonor en gaan op zoek naar meer donoren.

Meer voor mannen

Stamceldonoren kunnen levens redden van mensen die bloedkanker hebben. Omdat de kans op een match met een patiënt slechts 0,06 procent is, zijn er meer donoren nodig. Onderzoek wijst uit dat de patiënt een betere kans op genezing heeft als deze stamcellen van een man komen.
Daar is een verklaring voor. "Mannen zijn over het algemeen groter en daarom kunnen ze vaak meer stamcellen doneren", zegt Mirjam Fechter, donorarts bij Stichting Matchis. "Daarnaast bestaat bij het toedienen van stamcellen van vrouwen die zwanger zijn geweest, een verhoogd risico op afstotingsreacties bij de patiënt." Van alle geregistreerde donoren is 30 procent man.

Kosten

Voor wie ouder is dan 35 zijn er kosten verbonden aan inschrijving: 35 euro. Dat komt omdat het registreren zelf ook geld kost, legt een woordvoerder van Matchis uit. "Op een gegeven moment ging al ons geld zitten in die registraties, terwijl de kans op een match met stamceldonoren van mensen ouder dan 35 heel klein is."
De stichting wil wel dat iedereen een kans heeft om zich in te schrijven. Soms meldt iemand zich namelijk aan om een emotionele reden, "bijvoorbeeld omdat diegene een kennis heeft die een stamcel nodig heeft". Stamceldonoren van 35 jaar en ouder die na inschrijving wél worden gematcht, krijgen hun geld terug. Als een donor de leeftijd van 55 passeert, wordt die persoon uitgeschreven. ANP

Meer over:

stamceldonatie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!