Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Tekort aan banen: leerlingen zitten thuis

08-11-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
klas_05.jpg
In Noord-Nederland en Overijssel moeten ruim 350 mbo-scholieren mogelijk met hun opleiding stoppen omdat ze geen leer-werkplek kunnen krijgen. Dat meldt maandag het Colo in Groningen, een samenwerkingsverband van zeventien kenniscentra.
Het gaat om leerlingen die een zogenoemde beroepsbegeleidende leerweg (BBL) volgen en die gemiddeld een dag per week naar school gaan en vier dagen werken. Zij kunnen als gevolg van de economische crisis nauwelijks een leer-werkplek vinden, aldus het Colo. De leerlingen zijn in september met hun opleiding gestart. Omdat er voor hen geen banen zijn, gaan ze nu hooguit twee dagen in de week naar school en de rest van de week zitten ze thuis.
De leerlingen hebben tot eind december de tijd om een bedrijf te vinden voor een leerbaan, zegt woordvoerder Bert Vliegers van het Colo in Groningen. Als dat niet lukt, moeten ze stoppen met hun opleiding of overstappen naar een werk-leertraject, waarbij ze vier dagen per week naar school gaan en slechts een dag werken.
Volgens directeur Ben Rijgersberg van het landelijke Colo is de situatie in het noorden knellender dan in de rest van Nederland, mogelijk omdat daar relatief meer bouwbedrijven zijn die last hebben van de crisis. Op dit moment hebben in Nederland 340.000 mbo-leerlingen een leerplaats. ,,Wij hebben alle zeilen moeten bijzetten om voor iedereen een plek te vinden. Tot dusver lukt het nog wel steeds. Maar het is een verontrustend signaal dat het in het noorden en in Overijssel steeds lastiger wordt'', aldus Rijgersberg. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!