Teeven tegen verder aanpakken Google
30-12-2011
• leestijd 2 minuten
Het kabinet wil Google niet dwingen om een zogenoemde opt-inmogelijkheid te bieden voor het verzamelen van gegevens via wifi-routers. Dat blijkt uit een Kamerbrief van staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie), waarin hij reageert op een oproep van de Tweede Kamer om Google harder aan te pakken.
Geen mogelijkheden
Teeven ziet daarvoor geen mogelijkheden. Een wet zoals de Kamer die wenst zou volgens hem zeer waarschijnlijk in strijd zijn met Europees recht en zou uit economisch oogpunt onverstandig zijn. Geen enkel ander EU-land wil bovendien dergelijke eisen aan Google stellen, aldus Teeven.
Opt-outmogelijkheid
Google besloot half november na kritiek van het Nederlandse College Bescherming Persoonsgegevens om wereldwijd de opt-outmogelijkheid in te voeren. Die behelsde dat internetters hun wifi-kastje zo kunnen instellen dat hun gegevens niet meer door Google worden verzameld en gebruikt.
Het privacycollege had Google in april op de vingers getikt omdat het bedrijf met de rondrijdende Street View-auto's persoonlijke gegevens van burgers verzamelde.
Onvoldoende
Maar de Tweede Kamer en ook de Consumentenbond vonden de stap van Google onvoldoende en 'de omgekeerde wereld'. De Kamerleden vinden dat je ervan moet kunnen uitgaan dat data niet worden opgeslagen. Wil je die gegevens wel laten weten, dan zou je dat juist apart moeten aangeven. Dat leidde tot een motie van CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg die het kabinet opriep zelf regels op te leggen aan Google.
Daarover zegt Teeven nu dus dat het juridisch ,,geen begaanbare weg'' lijkt en bovendien economisch onverstandig is, omdat innnovatieve diensten die gebruikmaken van geografische locaties dan aan Nederland voorbij gaan.
ANP