Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Technologiebeurs CES van start: welke nieuwe gadgets brengt 2020 ons?

07-01-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
80 keer bekeken
  •  
technologie abstract lichten 1127
De grootste technologiebeurs ter wereld is vandaag weer begonnen. Dit jaar brengt staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) een bezoek aan de jaarlijkse Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas, waar traditiegetrouw de nieuwste technologieën in de consumentenelektronica worden gepresenteerd. Wat kun je dit jaar verwachten?
In de 53-jarige historie van de Consumer Electronics Show (CES) hebben heel wat technologieën het levenslicht gezien. De eerste videorecorder en de compact disk deden er bijvoorbeeld hun intrede. Dit jaar worden niet van zulke revolutionaire aankondigingen verwacht, maar er zijn genoeg trends en ontwikkelingen waarop fabrikanten voortborduren.

5G-technologie is de toekomst

De afgelopen jaren is er veel te doen geweest om de 5G-technologie. De opvolger van 4G moet zorgen voor snellere internetverbindingen. Dat maakt het onder meer mogelijk voor apparaten om met elkaar te communiceren. Denk bijvoorbeeld aan zelfrijdende auto’s die onderling een veilige afstand tot elkaar bewaren en op elkaar kunnen anticiperen. Maar ook de mobiele netwerken zullen binnenkort over 5G lopen. In Nederland zal de uitrol van het eerste 5G-netwerk voor mobiele telefoons dit jaar plaatsvinden.

Slimme apparaten

Inmiddels hebben alle grote technologiebedrijven hun eigen slimme speaker aangekondigd. Hoewel de technologie in deze apparaten blijft voortschrijden, lijkt Nederland nog niet klaar om de speaker in de huiskamer toe te laten. Dat bleek vorig jaar uit een rapport van onderzoeksbureau Multiscope. Een meerderheid van de 4700 ondervraagden wist niet wat een slimme speaker was. Slechts drie procent was van plan er een aan te schaffen.
Dat weerhoudt de techreuzen er niet van om aan de apparaten te blijven sleutelen en nieuwe toepassingen te bedenken. Zo verschijnen er op de beurs onder meer slimme lichten, deursloten, thermostaten en beveiligingscamera’s om je huis te bedienen. Het is bij de aanschaf van zo’n product verstandig om te denken aan je privacy. Het Agentschap Telecom concludeerde vorig jaar dat veel simme apparaten slecht beveiligd zijn.

8K-televisies

Na de Full-HD-revolutie bij televisies was er in 2012 4K, dat staat voor vier keer een Full-HD-resolutie. De volgende stap in 2020 is 8K, dat het beeld van televisies nog eens vier keer scherper maakt. Steeds meer televisies met dit heldere scherm zullen de komende jaren op de markt komen. Dit jaar zullen op CES de eerste televisies met een 8K-resolutie worden getoond.
Het verschil tussen Full HD en 8K is op de meeste televisies vrij goed te zien, maar de kleinere stap van een 4K naar een 8K-resolutie komt pas echt goed uit de verf op een tv vanaf 65-inch. Het menselijk oog kan pas alle details goed waarnemen op een afstand van één meter van de tv, rekende Home Cinema Magazine uit. Grote kans dat de kijkafstand in de gemiddelde huiskamer groter is dan dat. Daarom rijst dan ook de vraag hoe ver we moeten willen gaan met deze technologie.

Vouwbare schermen

Schermen van telefoons worden steeds groter. De grenzen tussen een smartphone en een tablet worden alsmaar verder opgerekt. Vorig jaar was er de eerste telefoon die de twee combineerde door een vouwbaar scherm: een ‘normale’ telefoon die je open kan klappen, waardoor er een tweede, groter scherm tevoorschijn komt. Hoewel CES geen beurs is van de grote aankondigingen in de smartphonewereld, is het wel een trend om in de gaten te houden. Naar alle waarschijnlijkheid zal er op het Mobile World Congres in februari meer van worden getoond.

Nederlandse startups

Dit jaar is er op het evenement plaats voor vijftig Nederlandse startups die hun producten op het Netherlands Tech Square aldaar zullen presenteren.  De jonge bedrijven zijn actief in diverse sectoren, waaronder de energietransitie, kunstmatige intelligentie en technologie voor het onderwijs. De bedrijven worden begeleid door Techleap.nl, waar prins Constantijn van Oranje de voorman van is.

Van vliegende auto’s tot seksspeeltjes

Verschillende fabrikanten zullen de komende drie dagen nieuwe producten laten zien op de beurs. Dit jaar wordt de vloer voor het eerst vrijgemaakt voor moderne seksspeeltjes en kondigt een autofabrikant een vliegend model aan. Ook won een broekriem met ingebouwde gezondheidstechnologie al de innovatieprijs en wordt een vuilnisbak gepresenteerd die een volle zak vervangt.
Wil je niets missen van al deze aankondigingen, dan zijn er verschillende (Engelstalige) media die alle nieuwtjes vanaf de beursvloer brengen. De organisatie van de beurs houdt daarvan een overzicht bij op hun website.
Bronnen: CES, Techcrunch, Techradar, Engadget, homecinemamagazine.nl, digitaltrends.com, The Verge, Rijksoverheid, T-Mobile, Want.nl, ANP

Meer over:

ces, beurs, 2020, technologie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!