Kassa

Techbedrijven hekelen plan inlichtingsdienst

  •  
31-05-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Apps social media 930x520
Grote techbedrijven als Apple, Google en Facebook-dochter WhatsApp hebben in een open brief hun onvrede geuit over de Britse inlichtingendienst GCHQ. Die is namelijk met een plan gekomen om inzage te kunnen krijgen in versleutelde berichten.
Het voorstel houdt in dat berichtendiensten in het geniep agenten toe zouden voegen aan bepaalde groepsgesprekken en -chats. De eigenlijke deelnemers van het gesprek zouden daar niks van merken en de geheime dienst zou zo geen codes hoeven te kraken om de berichten te lezen.

Wettelijk verplicht

Techplatformen en telecombedrijven zijn normaal wettelijk verplicht om allerlei informatie aan autoriteiten over te dragen in het belang van nationale veiligheid. Maar tot nu toe hebben ze zich altijd verzet tegen elke stap die hun versleutelgeheimen zou prijsgeven. De Britse agenten zien in hun voorstel daarom een goede tussenoplossing.

'Serieuze bedreiging'

Maar de techbedrijven spreken van een serieuze bedreiging van digitale veiligheid en fundamentele mensenrechten. Ook anderen zien het voorstel uit Londen niet zitten. In totaal staan er 47 handtekeningen onder de brief, ook van wetenschappers en belangenorganisaties. ANP
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (2)

wimmi20
wimmi201 jun. 2019 - 2:27

Kan geen kwaad, pas bij bedrejgende situaties zal de overheid ingrijpen.BV terrorristische of criminele berichten.Die berichten zijn niet zonder reden versleuteld.

harrybre
harrybre31 mei 2019 - 14:06

Hoe ver in de tijd kijken deze tech bedrijven ? Tot de volgende kwartaalcijfers ? De Chinezen kijken 2 a3 generaties ver weg. Lenin zei al: "de kapitalist zal ons het touw verkopen, war we hem aan opknopen". Dus de winst van nu kon wel eend de catastrofe over 5 jaar zijn.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!