Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Techbedrijven hekelen plan inlichtingsdienst

31-05-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Apps social media 930x520
Grote techbedrijven als Apple, Google en Facebook-dochter WhatsApp hebben in een open brief hun onvrede geuit over de Britse inlichtingendienst GCHQ. Die is namelijk met een plan gekomen om inzage te kunnen krijgen in versleutelde berichten.
Het voorstel houdt in dat berichtendiensten in het geniep agenten toe zouden voegen aan bepaalde groepsgesprekken en -chats. De eigenlijke deelnemers van het gesprek zouden daar niks van merken en de geheime dienst zou zo geen codes hoeven te kraken om de berichten te lezen.

Wettelijk verplicht

Techplatformen en telecombedrijven zijn normaal wettelijk verplicht om allerlei informatie aan autoriteiten over te dragen in het belang van nationale veiligheid. Maar tot nu toe hebben ze zich altijd verzet tegen elke stap die hun versleutelgeheimen zou prijsgeven. De Britse agenten zien in hun voorstel daarom een goede tussenoplossing.

'Serieuze bedreiging'

Maar de techbedrijven spreken van een serieuze bedreiging van digitale veiligheid en fundamentele mensenrechten. Ook anderen zien het voorstel uit Londen niet zitten. In totaal staan er 47 handtekeningen onder de brief, ook van wetenschappers en belangenorganisaties. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!