Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Elke zaterdag om 19:05 opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

'Te weinig oog voor starters op de woningmarkt'

10 mrt 2017
  •  
leestijd 1 minuten
930 x 520 huizenmarkt
Politieke partijen hebben te weinig aandacht voor de moeilijke positie van starters op de woningmarkt. Dat concludeert het Economisch Instituut voor de Bouw na het doorspitten van de verkiezingsprogramma's.
Betaalbaarheid
De betaalbaarheid van koopwoningen is momenteel volgens de EIB "zeer gunstig", maar starters profiteren daar totaal niet van omdat het voor hen steeds moeilijker is geworden om een hypotheek te krijgen. Daardoor komen ze in toenemende mate klem te zitten op de woningmarkt, waarschuwt de EIB.
Schrappen aflossingstermijn
Het probleem zou eenvoudig op te lossen zijn met maatregelen als het schrappen van de verplichting een hypotheek binnen dertig jaar af te lossen, maar de partijen hebben daar haast niets over in hun verkiezingsprogramma's staan. "En waar dit wel gebeurt, zijn de voornemens vaak ook nog niet concreet uitgewerkt."

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

Helen 66
Helen 6610 mrt 2017 - 15:16

Zeer herkenbaar. Zoon is 26 jaar en heeft vanwege zijn autisme (syndroom v.Asperger) een Wajong uitkering. Die is 75% van het minimumloon en wordt per jan.2018 gekort naar 70%. Daarvan kun je geen huur betalen (vaak 700-750 Euro) en vaste lasten, boodschappen etc. Voor woontoeslag komt hij niet in aanmerking, want hij moet sparen als hij een 2 kamer appartement wil inrichten (vloerbedekking, gordijnen,zonwering, meubels, wasmachine, koelkast,stofzuiger etc.etc.). en je mag maar ca. 5500 Euro spaargeld hebben. Een appartementje kopen kan ook niet, geen geld voor aanbetaling en kosten koper, naast geld voor inrichting en een hypotheek krijg je nergens van een bank met Wajong. Hij zit dus klem. Dan ben je gediplomeerd HBO-er en kun je enkel werkervaringsplekken krijgen via het UWV. Onbetaald. Leuke toekomst? Hij wil zo graag werken. Flexwerken zit er niet in voor iemand met autisme, die heeft juist structuur nodig.