Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Te weinig omwonenden (gedeeltelijk) eigenaar zonneparken

05-01-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
61 keer bekeken
  •  
930x520_zonnepanelen

Het Klimaatakkoord kan alleen een succes worden als iedereen meedoet, staat in het akkoord vermeldt. Maar dit is nog lang niet de realiteit, meldt De Telegraaf. Zo participeren omwonenden amper als eigenaar in grootschalige zonneparken.

Onderzoeker Anne Marieke Schwencke stelt dat er nog een hele slag te maken valt. Met onderzoeksbureau AS I-Search werkte zij aan de eerste Monitor Participatie Hernieuwbare Energie Op Land in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK). Hierbij werden 183 zonneparken en 87 windparken tegen het licht gehouden.

76 procent zonnestroom niet in lokale handen

Uit het onderzoek blijkt dat slechts 4 procent van alle opgewekte zonne-energie die uit parken komt in handen van lokale eigenaren. Hierbij gaat het om 17 procent van alle projecten. In veertig procent van de onderzochte zonneparken is zelfs helemaal geen sprake van een (gedeeltelijke) lokale eigenaar. Omdat deze zonneparken relatief groot zijn, is 76 procent van alle zonnestroom in Nederland niet in lokale handen. En daarmee gaat het principe 'iedereen doet mee' uit het Klimaatakkoord al niet meer op.

In het Klmaatakkoord van Ed Nijpels staat juist het streven dat de lokale omgeving eigenaar moet zijn van zeker 50 procent van de productie uit hernieuwbare energieprojecten. Dat percentage staat nu op 24 procent. Het gaat echter in het onderzoek om een 'nulmeting'. Hierdoor is het nog te vroeg om te zeggen dat het streven uit het Klimaatakkoord is mislukt. Wel geeft Schwencke aan dat het nodige nog moet gebeuren.

Bron: De Telegraaf
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!