Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Te veel zout in glutenvrij brood'

11-04-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
70 keer bekeken
  •  
brood_11.jpg
Glutenvrij brood is veel te zout. Dat schrijft de Consumentenbond in de Gezondgids, na onderzoek van zes verschillende soorten glutenvrij bruinbrood en vier varianten van meergranen glutenvrije afbakbroodjes. Het bontst maakt fabrikant Schär het, blijkt uit onderzoek, met de glutenvrije zonnepitbroodjes Sunna. Die zijn 56 procent zouter dan voor brood is toegestaan.
'Bijzondere voeding'
Strikt genomen doen de fabrikanten niets mis door hun glutenvrije brood te zout te maken. Het valt namelijk niet in de categorie 'brood' maar in die van de 'bijzondere voeding' en daarvoor bestaan geen maximale hoeveelheden voor zout. Maar de Consumentenbond vindt dat de fabrikanten ,,hun verantwoordelijkheid moeten nemen in plaats van te profiteren van deze maas in de wet''.
Van de 10 geteste broden of broodjes, scoorden 2 'redelijk' op zoutgehalte. Vier scoorden 'matig' en drie 'slecht'. De Ciabatta Rustico van Schär scoorde als enige 'zeer goed'.
Intolerantie
Glutenvrij brood wordt gemaakt voor mensen met coeliakie, of glutenintolerantie. Mensen die dit hebben en gluten eten, krijgen last van hun darmen, bijvoorbeeld van diarree of verstopping. Officieel hebben zo'n 25.000 Nederlanders coeliakie, maar geschat wordt dat het werkelijke aantal zo rond de 160.000 ligt, meldt de Consumentenbond. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!