Kassa

'Te veel schadelijke stoffen in strooizout'

  •  
11-11-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
strooizout winter weg sneeuw
Er zouden te veel schadelijke chemische stoffen in strooizout zitten. Dat zegt de Nederlandse Zoutbank. Directeur Ardin Bos zegt in een interview met de Telegraaf dat er te hoge PFAS-waarden zijn gemeten. Door de stof werden vele bouwprojecten al stilgelegd. Jaarlijks komt 200.000 kilo strooizout op de Nederlandse wegen terecht.
Bos zegt wel een second opinion te willen hebben. Hij geeft aan "later deze week" meer duidelijkheid te hebben over die resultaten. "Het meeste gebruiken we steenzout, dat via mijnbouw uit de grond komt. Dat importeren we uit diverse Europese landen en bijvoorbeeld uit Marokko. Daarnaast leveren we schoner zeezout en vacuümzout, maar dat is niet genoeg voorradig."

De bouwsector heeft het moeilijk nadat bekend werd dat PFAS in de bodem zit. Grond mag niet zomaar worden verplaatst. Volgens Bos moet de norm omlaag, net als bij de stikstofuitstoot zoals actiegroep Grond in Verzet wil. "De normen moeten soepeler, anders gebeurt er niks meer in het land." Het voor het strooizout verantwoordelijke Rijkswaterstaat wacht nog op de uitslag van de analyses die momenteel worden uitgevoerd. ANP

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (8)

gerardvantol
gerardvantol11 nov. 2019 - 21:28

Ik zal onmiddellijk de staat aanklagen als er door niet strooien iets met mij of mijn familie gebeurd. Ik vind dit toch mistens doodslag door niet ingrijpoen en dat is volgens mij in Nederland nog steeds strafbaar.

pk49
pk4911 nov. 2019 - 12:27

net werd op NPO radio 1 deze bewering van de Telegraaf ontkend omdat er nog geen enkel bewijs is geleverd voor deze bewering. De Telegraaf was weer eens te voorbarig.

1 Reactie
mwvanzanten
mwvanzanten11 nov. 2019 - 15:17

BoJo als hoofdredacteur?

korenbloem2000
korenbloem200011 nov. 2019 - 12:25

Nou ja.... het niet strooien zal veel doden maken, dus komt de regering en gevestigde orde goed uit... Trouwens, ooit werd er geopperd dat er veel meer thuis gewerkt kon worden, nu bijna alle via het WWW kan....scheelt enorm veel strooien, benzine, stikstof.....geen nieuwe kantoorgebouwen, enz enz enz

srkooy
srkooy11 nov. 2019 - 12:23

Door Rutte en consorte , vooral de "groenen", grote paniekzaaierij. Op deze wijze gaat ons land naar de kl.te. Waar stemt u de volgende keer op ?

1 Reactie
gypsyjoy
gypsyjoy11 nov. 2019 - 18:10

Op de partij vd niet stemmers. Als alle mensen die niet meer stemmen nu op deze partij zullen gaan stemmen hebben we over enige tijd allemaal lege zetels. Ik kan me er nu al op verheugen. We worden zo wie zo al geregeerd door de multinationals. Het maakt niet meer uit of je links of rechts stemt, met al dat uitruilen vd verkiezingsbeloftes, welke overigens,als ze het halen, nooit vervuld worden. Maak maar duidelijk door de lege stoelen dat het vertrouwen echt weg is. Iedere partij is bang voor een slechte opkomst. Dus ik zeg, stemmen mensen, op de partij vd niet stemmers. Hoge opkomst, geen zetels in de zaal.

luppo
luppo11 nov. 2019 - 11:45

Ze zijn veel te ver doorgeschoten in dit land.Hou daar eens mee op.Strooizout wordt al decennia gebruikt en er nog nooit iemand ziek van geworden.

1 Reactie
jose1504
jose150411 nov. 2019 - 12:03

Helemaal mee eens. Het word steeds gekker. 

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!