Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Te veel schadelijke stoffen in strooizout'

11-11-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
131 keer bekeken
  •  
strooizout winter weg sneeuw
Er zouden te veel schadelijke chemische stoffen in strooizout zitten. Dat zegt de Nederlandse Zoutbank. Directeur Ardin Bos zegt in een interview met de Telegraaf dat er te hoge PFAS-waarden zijn gemeten. Door de stof werden vele bouwprojecten al stilgelegd. Jaarlijks komt 200.000 kilo strooizout op de Nederlandse wegen terecht.
Bos zegt wel een second opinion te willen hebben. Hij geeft aan "later deze week" meer duidelijkheid te hebben over die resultaten. "Het meeste gebruiken we steenzout, dat via mijnbouw uit de grond komt. Dat importeren we uit diverse Europese landen en bijvoorbeeld uit Marokko. Daarnaast leveren we schoner zeezout en vacuümzout, maar dat is niet genoeg voorradig."

De bouwsector heeft het moeilijk nadat bekend werd dat PFAS in de bodem zit. Grond mag niet zomaar worden verplaatst. Volgens Bos moet de norm omlaag, net als bij de stikstofuitstoot zoals actiegroep Grond in Verzet wil. "De normen moeten soepeler, anders gebeurt er niks meer in het land." Het voor het strooizout verantwoordelijke Rijkswaterstaat wacht nog op de uitslag van de analyses die momenteel worden uitgevoerd. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!