Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Te veel regeltjesdenken in Amsterdam'

19-05-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
wet hamer930x520
Te veel Amsterdamse ambtenaren stellen zich te rigide op wanneer burgers aankloppen met een probleem en denken vooral in regels in plaats van oplossingen. Dat stelt de gemeentelijke ombudsman in zijn woensdag verschenen jaarrapport.
mensen vallen te vaak tussen wal en schip
Doordat ambtenaren te vaak "in beperkingen denken'' blijven kwetsbare mensen vaak in de kou staan, stelt ombudsman Arre Zuurmund. Hij haalt diverse voorbeelden aan - onder anderen een vrouw met een progressieve ziekte en een 57-jarige werkloze kapper - wier situatie niet perfect aansluit bij een enkele overheidsregeling. Deze mensen vallen te vaak tussen wal en schip.
Cultuurverandering
"Het belangrijkste is een cultuurverandering'', vindt de ombudsman. "Niet denken vanuit de regels maar vanuit het doel waarvoor ze zijn opgesteld. Wanneer iets volgens de regels niet kan, en 'nee' geen optie is, moet actief naar een andere oplossing worden gezocht.'' Zuurmund merkt in zijn rapport ook positieve ontwikkelingen op. Zo ontving hij vorig jaar 1623 klachten over de gemeente Amsterdam, een daling van 7,5 procent ten opzichte van het jaar ervoor. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (2)

jpm
jpm20 jun. 2016 - 16:37

Een cultuurverandering in Amsterdam, met ambtenaren? Dan moet je eerst de ambtenaar opnieuw uitvinden, de stad elders opnieuw gesticht en alle huidige Amsterdamse ambtenaren opsluiten.

gerardvantol
gerardvantol19 mei 2016 - 11:35

Ambtenaren zijn er niet op de burgers te helpen, ze moeten uitsluitend het gemeentebudget bewaken.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!