Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Te veel lood in vibrators en andere speeltjes

10-03-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
speelgoed-trein.jpg
In één op de vijf elektronische apparaten zit lood, terwijl dat al jaren niet meer mag. Het gaat vaak om kinderspeelgoed dat op kermissen en braderieën aan de man wordt gebracht, maar bijvoorbeeld ook om vibrators en radio's. Dat blijkt uit onderzoek van de VROM-Inspectie.
De inspectie testte afgelopen jaar 450 apparaten op giftige stoffen als lood, cadmium en kwik. Het ging daarbij om speelgoed, koffiezetapparaten, scheerapparaten, radio's en videocamera's. Vooral goedkope apparaten uit Azië bleken niet pluis.
Al het geteste kermis- en braderiespeelgoed bevatte te veel zware metalen. Verder werden goedkope radio's, op afstand bedienbaar speelgoed, föhns en vibrators regelmatig afgekeurd.
Het lood zit meestal in soldeerverbindingen binnen in een apparaat, aldus de Inspectie. ,,De gebruiker loopt hierdoor geen direct gevaar. Wel is het een probleem bij de verwerking van afdankertjes.''
De gewraakte apparaten, met een handelswaarde van enkele tonnen in totaal, zijn van de markt gehaald. Bijna twee derde van de 47 importeurs kreeg een proces-verbaal. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!