Kassa

Te veel lood in Aziatisch speelgoed

11-10-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
kindjes_19.jpg
Goedkoop elektrisch speelgoed uit Azië bevat nog steeds te veel lood in soldeerverbindingen. Zo voldoet driekwart van dit speelgoed dat bestemd is voor kermissen en braderieën, niet aan de norm. Dat bleek het afgelopen jaar uit onderzoek van de VROM-Inspectie bij importeurs, maakte de inspectie dinsdag bekend.
Van ander speelgoed uit Azië (dat onder meer in winkels zou belanden) voldeed een derde niet. Al het 'verkeerde' speelgoed is van de markt gehaald en vernietigd of teruggestuurd.
Strenge normen
Voor elektrische apparaten gelden strenge normen voor de hoeveelheid gevaarlijke stoffen als lood, kwik, cadmium, chroom en bepaalde brandvertragers die ze mogen bevatten. Dat is nodig om afgedankte apparatuur te kunnen verwerken zonder risico's voor gezondheid en milieu.
De inspectie onderzocht het Aziatische speelgoed omdat bij onderzoek in 2009 geen enkel getest speelgoedartikel aan de normen voldeed.
Ook huishoudelijke apparaten
Behalve het speelgoed werden ook grote huishoudelijke apparaten zoals koel- en vrieskasten op de aanwezigheid van zware metalen onderzocht. Daar werden geen overtredingen gevonden.
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!