Kassa

'Te veel fijnstof in Nederlandse huizen'

07-02-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
huis_woonkamer_930x520
De luchtkwaliteit is in een op de zeven Nederlandse huizen het grootste deel van de dag onvoldoende als gevolg van schadelijk fijnstof. Het Longfonds meldt dat op basis van onderzoek door Blauw Research.
Fijnstof is een verzamelnaam voor allerlei zwevende minuscule deeltjes, die diep in de longen kunnen doordringen. In huis komen de deeltjes vrij door onder meer bakken en braden, het branden van kaarsen of de open haard. Ook komen er fijnstofdeeltjes van buiten naar binnen.

In vrijwel alle huizen te veel fijnstof

Volgens de onderzoekers zijn in vrijwel alle huizen verhoogde concentraties fijnstof gemeten. ,,Veel Nederlanders weten niet dat zij in huis vervuilde lucht inademen en dat dit kan leiden tot gezondheidsklachten. Te veel fijnstof, onvoldoende luchtverversing, vochtproblemen en schimmel, lijken op het eerste gezicht niet zo schadelijk, maar kunnen leiden tot vermoeidheid, benauwdheid, infecties aan de luchtwegen en op lange termijn longziekten als astma en COPD'', aldus het Longfonds.

Ventilatie

Bewoners kunnen de luchtkwaliteit volgens de gezondheidsorganisatie verbeteren door onder meer de afzuigkap langer aan te zetten en te ventileren door het raam vaker open te zetten. Maar dan niet aan de straatkant waar auto's rijden. Ook is het volgens het Longfonds raadzaam om minder vaak de open haard en de kaarsjes aan te steken en ervoor te zorgen dat de mechanische ventilatie goed werkt.
Blauw Research onderzocht zo'n 750 woningen. Met een speciale sensor werd gedurende negen maanden het gehalte aan CO2, fijnstof (PM2,5), luchtvochtigheid en temperatuur gemeten. ANP

Meer over:

fijnstof, woningen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (7)

luxenburg
luxenburg8 feb. 2018 - 15:52

fijnstof komt ook in de natuur voor neem nou saharazand en stuifmeel van bloemen dus waar zeuren we over.

1 Reactie
Pjotr48
Pjotr489 feb. 2018 - 22:11

Off topic

wilvarawil
wilvarawil7 feb. 2018 - 13:32

en waar komt al die overtollige fijnstof dan vandaan?................daar hoor je niets over,net zoals men politiek zich als onwetend en zwijgend voordoet wanneer  ik melding maakte van de verspreide asbest die jarenlang over de nederlandse wegen verspreid werd doordat asbest in remvoeringen werd gebruikt!

1 Reactie
Pjotr48
Pjotr489 feb. 2018 - 22:11

Off topic

Frans Verschoor
Frans Verschoor7 feb. 2018 - 12:02

Euh ja.... En wat doet de overheid hier? Milieuzones in steden toestaan terwijl de lucht- en scheepvaart gewoon door kan blijven gaan met het ongecontroleerd spuien van fijnstof? Fijnstofellende neemt alleen maar toe door de vele milieubewusteloze reactiepolitici

2 Reacties
nvolg001
nvolg0017 feb. 2018 - 12:29

Verbeter de wereld en begin met jezelf.Open haard afkoppelen, geen kaarsjes, wax of wierookstokjes meer branden, goed ventileren. Naar een schoner stuk Nederland verhuizen......En dan pas naar de gemeenschap ( = overheid ) wijzen.

Pjotr48
Pjotr489 feb. 2018 - 22:11

Off topic

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!