Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Te veel antibiotica in veevoer

01-05-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
51 keer bekeken
  •  
varken_930x520
Met veevoer is vaak wat mis. Er zitten te veel medicijnen in als antibiotica, ontwormingsmiddelen of pijnstillers. Ook aan de etiketten mankeert het nodige.
NVWA
Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) inspecteerde bijna honderd productiebedrijven van voer voor kippen, geiten, varkens en runderen. Bij 43 zat in voer dat medicijnenvrij moet zijn, toch meer dan 2,5 procent geneesmiddelen. De medicijnen zijn afkomstig van voer dat eerder op de productielijn is bereid en juist wel geneesmiddelen dient te bevatten.
Resistente bacteriën
Het gebruik van medicijnen als antibiotica in diervoeders dient tot een minimum te worden beperkt met het oog op het voorkomen van resistente bacteriën. Die vormen een groot risico voor de gezondheid van mens en dier.
Etiketten
Verder klopten volgens de NVWA etiketten op veevoer geregeld niet, bijvoorbeeld omdat mogelijke risico’s voor bepaalde diersoorten ontbraken.
Boetes en herinspecties
De NVWA heeft gewaarschuwd, boetes uitgedeeld en doet herinspecties. Verbeteringen zijn al geconstateerd. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!